Castelul Banffy trăieşte cu perfuzia Electric Castle

Castelul Banffy din Bonţida, aflat în proces de restaurare, nu primeşte bani din partea statului român, potrivit preşedintelui Fundaţiei Transylvania Trust, Hegedus Csilla, şi, acum, singura sursă de finanţare o reprezintă Festivalul Electric Castle.

„Suntem în cel mai fantastic castel din România, nu doar datorită valorii istorice, ci şi faptului că aici se ţine Festivalul Electric Castle. Din păcate, statul român, de 16 ani deja, nu mai finanţează lucrările de restaurare de la Castelul Banffy din Bonţida, nici la fonduri europene nu putem să aplicăm pentru restaurarea castelului, deşi aici se desfăşoară doar activităţi culturale pentru comunitatea locală, regională şi internaţională şi am şi primit în 2008 premiul cel mare al UE, Europa Nostra, pentru activităţile comunitare de aici de la castel. Până acum am reuşit să cheltuim 2,5 milioane de euro, majoritatea banilor venind de la Comisia Europeană, o parte de la fundaţii americane, britanice şi ungureşti, dar şi de la Fondul Cultural Naţional din România. Încă mai avem nevoie de 5-6 milioane de euro pentru a termina lucrările de restaurare. Dacă mă întrebaţi de unde, habar n-am de unde vom face rost. Singurii bani care vin în momentul de faţă pentru restaurarea castelului sunt de la Electric Castle”, a spus Hegedus Csilla.

Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a vizitat, joi, Castelul Banffy din Bonţida şi a spus că este o foarte bună idee ca în incinta castelului să se desfăşoare şi activităţi precum Festivalul Electric Castle.

Potrivit documentelor istorice, construcţia castelului a început în anul 1437.

 

 

Postaţi un comentariu