Călin Stoia, achitat definitiv

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Curtea de Apel Cluj a decis achitarea definitivă a omului de afaceri Călin Stoia, judecat într-un dosar disjuns din cel al fostului primar de Cluj Sorin Apostu.

‘Curtea de Apel Cluj a dispus luni achitarea lui Călin Stoia, decizia fiind definitivă. S-a menţinut sentinţa de achitare pronunţată anterior de Tribunalul Cluj, dar s-a schimbat temeiul achitării, în sensul că nu sunt probe suficiente că el ar fi fost autorul faptei’, a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, judecătorul Lucian Marian.

Călin Stoia a fost trimis în judecată în 2011, de către DNA, pentru trafic de influenţă, în cauza în care era acuzat şi fostul primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu.

În 2012, Călin Stoia a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare de către Tribunalul Cluj, sentinţa a fost menţinută de Curtea de Apel Cluj, dar în urma recursului judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul a fost trimis spre rejudecare, iar Tribunalul Cluj l-au achitat în decembrie 2016 şi decizia a fost confirmată de Curtea de Apel Cluj.

În iulie 2014, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Iniţial, Sorin Apostu primise, în iulie 2013, o pedeapsă de trei ani şi şase luni cu executare în urma unei decizii luate de Curtea de Apel Apel Târgu Mureş, însă luni instanţa supremă a admis apelul DNA şi a mărit condamnarea la patru ani închisoare, la care a adăugat un spor de şase luni la pedeapsa principală.

În acelaşi dosar, Monica Apostu, soţia lui Sorin Apostu, a fost condamnată la trei ani închisoare cu suspendare, aceeaşi pedeapsă primind şi omul de afaceri Călin Stoia.

Fostul primar Sorin Apostu a fost acuzat de DNA că a luat mită 94.000 de euro în schimbul încheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto şi de salubrizare.

”În cursul anilor 2009 – 2011, în schimbul încheierii unor contracte – de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local Cluj, respectiv de salubrizare a oraşului – inculpatul Apostu Sorin, în calitatea sa de primar, a pretins şi primit sume de bani totalizând echivalentul în lei a 94.000 de euro. Pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al lui Apostu Monica Undina, învinuită în acelaşi dosar”, susţine DNA.

În decembrie 2011, când DNA a anunţat trimiterea în judecată a soţilor Apostu, precum şi a omului de afaceri Călin Mihai Stoia şi a denunţătorului Aspazia Droniuc, s-a dispus şi instituirea sechestrului asigurător şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro, care i-ar fi aparţinut lui Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând Monicăi Undina Apostu.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2010-2011, Călin Mihai Stoia, administratorul SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş SA, i-ar fi remis primarului Sorin Apostu suma totală de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 de euro, ”pentru ca inculpatul Apostu Sorin să îi favorizeze firma în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca şi pentru ca acest contract să se deruleze fără incidente”.

Conform DNA, pentru a crea aparenţa de legalitate a remiterii acestei sume de bani, ”suma de 188.760 de lei a fost achitată cu titlu de plată a unor contracte de consultanţă juridică încheiate fictiv între firma beneficiară a contractului de salubrizare şi cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu, soţia primarului, în condiţiile în care asistenţa juridică aferentă acestor contracte este inexistentă”.

Postaţi un comentariu