Călătorie în timp la Zilele Clujului. Legenda ciobanului Donath, prezentată în premieră

Clujenii pasionați de istorie, dar nu numai, au fost invitați să ia parte la deschiderea Taberei Antice și Medievale, vineri, în cadrul primei zile Sărbătorile orașului.

Evenimentul reunește ordine medievale și antice din mai multe orașe ale țării, precum Vulturii din Călata, Străjerii Cetății din Bistrița, Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca. De asemenea, la eveniment sunt prezenți și meșterii populari, care duc mai departe tradiții străvechi: olăritul, împletitul nuielelor și fabricarea măștilor populare.

„Confecționez măști populare de Maramureș de peste 30 de ani, cărora le-am dat un plus artistic. Acestea sunt folosite și la teatrul popular Viflaim, teatrul cu text rimat din Maramureș, care are loc între cele 12 zile sacre dintre Crăciun și Bobotează. Am avut multe expoziții prin toată lumea, chiar și la Veneția, dar acum nu mă mai încântă aceste experiențe. Măștile mele sunt arhaice, de sorginte dacică, iar celelalte sunt măști din lumea aristocrată, pretențioasă”a declarat Vasile Șușca, creator de artă  populară.

Tabăra Antică și Medievală se va desfășura timp de trei zile. Pe strada Potaissa vor avea loc diverse evenimente, de la ateliere și demonstrații ale scutierilor, la piese de teatru.

„Anul acesta am pregătit mai multe surprize decât în anii trecuți și sperăm că vor fi mai mulți participanți. Evenimentele necesită documentare foarte multă, ne pregătim cam 3-4 luni pentru unul. În fiecare an pregătim mai multe scenarii istorice din istoria Clujului, iar anul acesta am ales să prezentăm legenda lui Matei Corvin și o premieră, legenda lui Donath” spune Marius Solcan, organizator.

Evenimentul a atras mulți vizitatori și participanți, majoritatea copii însoțiți de părinți. Copiii au privit fascinați demonstrațiile cavalerilor și s-au putut distra jucându-se cu recuzita, sub supravegherea voluntarilor.

„Am venit aici pentru fiica mea. Mi se pare o idee drăguță, inovativă, educativă pentru copii, căci astfel ei vor cunoaște mai mult despre trecutul nostru” spune Flaviu, un vizitator.

Evenimentul se organizează în fiecare an de Zilele Clujului, iar oamenii pot participa la aceste tabere doar o dată pe an. Toate evenimentele din cadrul Taberei Antice și Medievale sunt gratuite.

Text: Amalia Cărăuș

Distribuie:

Postaţi un comentariu