Aurelia Cristea asmute Curtea de Conturi pe Aeroportul Avram Iancu

Aurelia Cristea

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, este de părere că la Aeroportul Internaţional ‘Avram Iancu’ din Cluj ar fi oportună întocmirea unui nou raport al Curţii de Conturi, în condiţiile în care instituţia este implicată în cercetarea care a dus la arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.
Ministrul delegat pentru Dialog Social a precizat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că a primit zilele trecute o solicitare de la angajaţi ai aeroportului din Cluj, care se pregătesc pentru un protest spontan, pe fondul temerilor că în luna august vor rămâne fără salarii.
Practic, directorii din cadrul Consiliului Judeţean au decis să anuleze o decizie prin care aeroportului i se acorda un împrumut, iar acum angajaţii susţin că acest lucru ar putea duce la blocarea conturilor la finalul lunii august.
‘Am primit o solicitare pe mail care mi-a fost adresată de către liderul de sindicat de acolo, doamna Angela Şuta, care mi se adresa în calitate de deputat şi de de ministru delegat pentru Dialog Social. Am parcurs solicitarea respectivă, în care se spunea că sunt în situaţia să le fie blocate conturile şi că ei nu-şi vor primi salariile şi că vor să facă un protest. Am sunat şi aş fi dorit o întâlnire. Ieri dimineaţă am văzut materialul şi vroiam să stabilesc o întâlnire cu lidera de sindicat şi mi s-a spus că nu este în Cluj şi că dacă doresc să mă întâlnesc cu dumnealor luni. Eu le-am spus că sunt în Cluj sâmbătă şi duminică şi că pot şi sunt la dispoziţia lor de a dialoga şi de a găsi o soluţie şi de a înţelege mai bine ce se întâmplă acolo’, a explicat Aurelia Cristea.
Ea a atras atenţia că angajaţii aeroportului pot face un protest spontan, dar că acesta nu poate fi considerat conflict de muncă pentru că există un contract colectiv de muncă, iar obligaţiile sunt respectate.
‘Este un protest pe care cred că în primă instanţă ar trebui să îl adreseze celor care i-au adus în această situaţie, respectiv conducerii aeroportului, care nu a luat toate măsurile pentru a nu se ajunge cu conturile blocate şi de a nu se ajunge la aceste cercetări care au loc în aceste momente’, a spus Aurelia Cristea, făcând referire la dosarul în urma căruia Horea Uioreanu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi care au legătură cu o investiţie făcută la Aeroportul Internaţional ‘Avram Iancu’, respectiv platforma a de îmbarcare-debarcare Aprom 4 şi o parcare pentru avioane.
Potrivit ministrului, la aeroport, în urma acestor anchete care au survenit în ultimele luni, ar trebui realizat un nou control de către Curtea de Conturi, pentru a se stabili exact care este realitatea şi din punct de vedere al funcţionării interne a instituţiei. ‘Cred că acolo la aeroport, până la momentul la care lucrurile vor fi elucidate, Curtea de Conturi ar trebui să facă un nou raport, având în vedere că au apărut elemente noi şi este important să ştim care este realitatea, cine şi cum se face vinovat şi ce a dus aceste disfuncţionalităţi, din perspectiva modului în care a fost organizată şi activitatea financiar-contabilă şi cea de audit şi gestiunea şi managementul’, a spus Aurelia Cristea.
Sindicatul angajaţilor din cadrul aeroportului a anunţat recent organizarea unor proteste împotriva măsurilor propuse de aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj.
Potrivit unui comunicat transmis de sindicat, în prima şedinţă ordinară a CJ Cluj ar urma să se aprobe suspendarea unei hotărâri a CJ Cluj prin care se garanta o finanţare rambursabilă internă în valoare de 50.000.000 lei.
‘Anularea HCJC nr. 19/30.01.2014 va genera, începând cu luna august 2014, lipsa de finanţare, lipsa de disponibil, blocarea conturilor Aeroportului Cluj, întreruperea activităţilor, pierderea traficului, închiderea destinaţiilor de zbor, pierderea locurilor de muncă şi riscul de insolvenţă pentru Aeroportul Cluj’, se spune în comunicatul amintit.

Postaţi un comentariu