Consiliul Județean dixit: Aeroportul Cluj se va numi „Avram Iancu”

Aeroportul Internațional Cluj-Napoca

UPDATE: Consilierii județeni au votat, după discuții aprinse propunerea făcută de președintele Consiliul Județean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, ca Aeroportul Internațional Cluj-Napoca să se numească „Avram Iancu”. Propunerea a stârnit numeroase luări de poziție, pro și contra. La final, propunerea a fost votată de 19 dintre cei 36 de consilieri județeni. Au votat împotrivă PDL și UDMR.

Decizia nu va fi însă pusă imediat în practică, deoarece ea trebuie să treacă prin alte două filtre. Astfel, conform procedurilor, proiectul votat de consilierii județeni trebuie înaintat spre aprobare comisiei de specialitate a Prefecturii. Apoi, proiectul trebuie supus la vot și în Consiliul Local Cluj-Napoca, unde PDL și UDMR, partide care nu au votat noua denumire, dețin majoritatea.

„Am propus acordarea numelui de Avram Iancu, considerând că este o denumire reprezentativă atât pentru Cluj cât și pentru Transilvania. Am făcut un studiu pe 40 de aeroporturi din Europa și nu au denumiri de aviatori, ci mai ales de personalități istorice”, a declarat în plenul CJ, președintele acestuia, Horea Uioreanu, inițiatorul proiectului.

Propunerea a fost însă contestată de vicepreședintele CJ Cluj, Vakar Istvan. „Ca principiu, pentru un aeroport ar trebui să dăm un nume de aviator și chiar aveam un nume, Hermann Oberth. Deoarece această personalitate trebuia să fie acceptată de întreaga comunitate și au existat semnale din partea comunității evreiești că propunerea nu e agreată, am înțeles că renunțăm. Cât privește personalitățile istorice, pe lângă Avram Iancu, aveam și propunerea Mathias Rex. Trebuie să ne gândim ce ne dorim pentru acest aeroport, care vrem să fie un aeroport internațional. De ce să nu alegem ca denumire un mare iluminist, născut în urbea Clujului și cunoscut în întreaga Europă și care, în plus, este și un nume în limba latină. Dacă nu se agrează această propunere, cred că ar fi mai bine ca aeroportul să se numească ca și până acum”, a spus Vakar Istvan.

Discursul său a stârnit nemulțumirea mai multor consilieri. „Înțeleg că lui Avram Iancu i se reproșează că nu a fost aviator, dar Mathias Rex a fost aviator?”, s-a întrebat retoric consilierul Dorel Secară (PNL). „Cred că numele Avram Iancu este foarte potrivit”, a sărit și consilierul PSD Dan Canta. „Să nu intrăm aici în discuții româno-maghiare, ci să ne păstrăm în discuții civilizate”, a punctat consilierul PDL Rareș Rusu. „În ultimele două luni, au fost discuții și sondaje pe această temă și peste 65 la sută din populația județului a fost de acord cu numele Avram Iancu”, a spus consilierul PSD Remus Lăpușan.

Proiectul a fost supus la vot și, la cererea președintelui CJ, s-a votat nominal. 19 consilieri au votat pentru, iar consilierii PDL și UDMR au votat împotrivă. „Noi nu am votat împotriva numelui de Avram Iancu, ci nu am fost de acord cu procedura prin care s-a înaintat această propunere. Nu cred că numai noi politicienii avem toate răspunsurile și în acest caz merita organizată o dezbatere în care să fie consultat și mediul academic”, a explicat Alexandru Coroian, consilier PDL.


Consiliul Județean Cluj dezbate și va supune la vot, luni, botezarea Aeroportului Internațional Cluj-Napoca după numele revoluționarului pașoptist Avram Iancu. Această propunere a stârnit controverse, ea fiind considerată neinspirată de o bună parte a opiniei publice.

Candit Vernea, preşedintele filialei Cluj a Asociaţiei Române pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii, declara pentru transilvaniareporter.ro că varianta „Avram Iancu” i se pare de neacceptat. „Nu e posibil aşa ceva! Noi am propus nume de aviatori, de inventatori ai zborului, ca Hermann Oberth sau Traian Dârjan, ce să caute numele lui Avram Iancu pe un aeroport?”, spunea în luna iulie Vernea, fost pilot militar, comandant al Bazei Aeriene de la Luna. Detalii aici.

Deși criticată de opinia publică și de oamenii care au legătură cu aviația, propunerea este susținută ferm de PSD. „PSD Cluj este consecvent și susține denumirea Aeroportul Internațional Avram Iancu. Considerăm că acest nume este potrivit pentru un obiectiv județean și regional, Avram Iancu fiind un simbol istoric pentru Transilvania și România”, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de social-democrații clujeni.

Spre comparație, toate marile aeroporturi din țară poartă numele unor personalități ale aeronauticii românești, precum Henri Coandă (Otopeni), Aurel Vlaicu (Băneasa) sau Traian Vuia (Timișoara).

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu