Aeroportul Avram Iancu a aterizat în stradă

Aproximativ 200 de angajaţi ai Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj au protestat, joi, în faţa Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, împotriva unei intenţii a CJ Cluj de a nu mai garanta un credit necesar aeroportului.

Protestatarii au purtat pancarte pe care, printre altele, erau inscripţionate mesajele “Vrem dezvoltare nu blocare”, “Nu blocaţi aeroportul”, “Vrem să  muncim, nu să cerşim”.

O delegaţie a sindicaliştilor a discutat circa o oră cu conducerea CJ Cluj, dar părţile n-au ajuns deocamdată la un numitor comun, urmând ca discuţiile să fie continuate în zilele următoare.

Sindicatul Independent al R.A. Aeroportul Cluj-Napoca a anunţat, marţi, că 500 de persoane sunt aşteptate la protestele pe care la va organiza începând cu 17 iulie împotriva unei intenţii a CJ Cluj de a nu mai garanta un credit necesar aeroportului.

„Sindicatul Independent al R.A. Aeroportul Cluj-Napoca, împreună cu angajaţii Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj R.A anunţă că Primăria Municipiului Cluj-Napoca a transmis (…) acordul cu privire la organizarea unei manifestaţii publice de protest, în zilele de 17, 18, 21, 22 şi 23 iulie 2014, între orele 15:30-17:30, vis-a-vis de sediul Consiliului Judeţean Cluj (…), estimând participarea a 500 de persoane”, se arată într-un comunicat al sindicaliştilor.

Sindicaliştii menţionează că activitatea operaţională a Aeroportului Cluj se va desfăşura în condiţii normale de securitate şi siguranţă pe toată durata protestelor.

Protestatarii susţin că acţiunile lor sunt organizate ca urmare a unor documente ale CJ Cluj referitoare la finanţarea pistei aeroportului.

„Prin aceste documente se propune şi se întăreşte că în prima sedinţă ordinară a CJ Cluj din 30 iulie 2014 să se suspende efectele Hotărârii CJC nr. 19/30.01.2014 privind garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 50.000.000 lei, pentru realizarea investiţiilor publice de interes judeţean “Pista 3.500 m Etapa I şi suprafeţe de mişcare aferente” la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj R.A.”, se menţionează în comunicatul respectiv.

Sindicaliştii atrag atenţia că în lipsa asigurării finanţării „se va ajunge la blocarea conturilor Aeroportului Cluj, la sistarea plăţilor curente şi la pierderea locurilor de muncă ale angajaţilor din perimetrul Aeroportului Cluj”. De asemenea, potrivit sursei citate, „se generează astfel riscul de insolvenţă pentru Aeroportul Cluj”.

În replică, reprezentanţii CJ Cluj dau asigurări că Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj nu va fi afectat în nici un fel de problemele apărute în ultima vreme, legate de arestarea preşedintelui CJ, Horea Uioreanu, şi de protestele sindicaliştilor.

Vicepreşedintele CJ Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, Vakar Istvan, şi vicepreşedintele Ioan Oleleu au susţinut, miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu se pune problema blocării conturilor aeroportului, aşa cum se vehiculează.

“Vizavi de ştirile care se vehiculează în ultima perioadă, pot să afirm că în momentul de faţă nu există şi nici nu va exista în viitor un pericol de închiderea Aeroportului Internaţional Cluj. Au fost discuţii zilele trecute cu reprezentanţiii băncii, care ne-au asigurat de întreaga deschidere, astfel încât până la clarificarea problemelor la nivelul aeroportului referitor la derularea contractului Pistă 2.100 de metri nu se pune problema vreunei acţiuni din partea băncii. De altfel, în cursul zilei de astăzi dânşii ne-au confirmat că nici nu doresc şi nici nu au pârghiile necesare pentru a face astfel de lucruri sau anumite acţiuni care să afecteze buna funcţionare a aeroportului clujean”, a subliniat Ioan Oleleu.

În conferinţa de presă de miercuri, Ioan Oleleu a mai spus că înainte de a garanta creditul respectiv trebuie clarificate lucrurile, descoperite eventualele abuzuri, sens în care a prezentat şi un răspuns al DNA Cluj, conform căruia lucrările la noua pistă a aeroportului clujean fac obiectul unor investigaţii penale.

Postaţi un comentariu