Academicianul Horia Colan a fost omagiat la 9 decenii de viaţă

Academicianul Horia Colan a fost sărbătorit, miercuri, într-un cadrul festiv organizat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), cu ocazia împlinirii a 90 de ani, în prezenţa a numeroase personalităţi ale vieţii publice şi academice clujene.

„Unul din obiectivele UTCN a fost şi este acela de a genera cunoştinţe prin cercetare şi inovare, precum şi de a crea valori recunoscute naţional şi internaţional. Acest lucru se bazează şi se realizează prin intermediul unor personalităţi remarcabile, capabile să genereze şi să promoveze excelenţa, cu suflet mare şi multă capacitate de dăruire. Colegul nostru profesor, academicianul Horia Colan este una dintre aceste personalităţi remarcabile. A reuşit în întreaga sa activitate să demonstreze excelenţa în toate etapele dezvoltării sale profesionale şi în toate acţiunile întreprinse. A fost un elev şi student eminent, a fost unul dintre fondatorii Institutului Politehnic şi mai târziu a UTCN, dascăl cu har şi în acelaşi timp un cercetător cu spirit inovativ. A activat în domeniul metalurgiei pulberilor şi a metalelor, fiind unul din fondatorii şcolii de ştiinţa materialelor şi a metalurgiei pulberilor”, a declarat, în cadrul festivităţilor, Sergiu Nedevschi, prorector al UTCN.

La rândul său, preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, academicianul Emil Burzo, a spus că îl cunoaşte de peste 60 de ani pe Horia Colan, o personalitate care a avut „rezultate deosebite în domeniul ştiinţei materialelor, mai ales în domeniul tehnologiei pulberilor”, precum şi un număr mare de lucrări şi cărţi.

De asemenea, Emil Burzo i-a înmânat o diplomă şi o distincţie din partea Academiei Române.

Horia Colan s-a născut pe 11 mai 1926, în Covasna, şi a fost primul rector ales democratic al UTCN, membru fondator al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, membru titular al Academiei Române, fondator şi membru al unor forumuri şi societăţi ştiinţifice din ţară şi din străinătate.

Printre alţii, la sărbătorirea academicianului Horia Colan au fost prezenţi prefectul Gheorghe Vuşcan şi mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ.

Foto Dan Bodea

2 Comentarii

  1. Khalil spune:

    Îi doresc d.lui prof dr ung Horia volan un călduros sincer la multi ani stiu sigur ca pentru el este imposibil sa si aducă minte de un student trecător venit de la un alt capăt al planetei care în anul1981 fost prezent la cursurile de studiul metalelor predate de dl prof dar personal nu uit momentul în care dl prof se ridica Si ma felicita spunând ca acum stiu ca Si străinii poate sa întins nota buna dacă fac efort fost o clipa pe care nu o uit nici odată. Încă o data la multi ani. Sa fii sănătos. Si bucuros cu familia

  2. Khalil spune:

    Îi doresc d.lui prof dr ung Horia colan un călduros sincer la multi ani stiu sigur ca pentru el este imposibil sa si aducă minte de un student trecător venit de la un alt capăt al planetei care în anul1981 fost prezent la cursurile de studiul metalelor predate de dl prof dar personal nu uit momentul în care dl prof se ridica Si ma felicita spunând ca acum stiu ca Si străinii poate sa întins nota buna dacă fac efort fost o clipa pe care nu o uit nici odată. Încă o data la multi ani. Sa fii sănătos. Si bucuros cu familia

Postaţi un comentariu