Academicianul Horia Colan a fost omagiat la 9 decenii de viaţă

IMG_1174

Academicianul Horia Colan a fost sărbătorit, miercuri, într-un cadrul festiv organizat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), cu ocazia împlinirii a 90 de ani, în prezenţa a numeroase personalităţi ale vieţii publice şi academice clujene.

„Unul din obiectivele UTCN a fost şi este acela de a genera cunoştinţe prin cercetare şi inovare, precum şi de a crea valori recunoscute naţional şi internaţional. Acest lucru se bazează şi se realizează prin intermediul unor personalităţi remarcabile, capabile să genereze şi să promoveze excelenţa, cu suflet mare şi multă capacitate de dăruire. Colegul nostru profesor, academicianul Horia Colan este una dintre aceste personalităţi remarcabile. A reuşit în întreaga sa activitate să demonstreze excelenţa în toate etapele dezvoltării sale profesionale şi în toate acţiunile întreprinse. A fost un elev şi student eminent, a fost unul dintre fondatorii Institutului Politehnic şi mai târziu a UTCN, dascăl cu har şi în acelaşi timp un cercetător cu spirit inovativ. A activat în domeniul metalurgiei pulberilor şi a metalelor, fiind unul din fondatorii şcolii de ştiinţa materialelor şi a metalurgiei pulberilor”, a declarat, în cadrul festivităţilor, Sergiu Nedevschi, prorector al UTCN.

La rândul său, preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, academicianul Emil Burzo, a spus că îl cunoaşte de peste 60 de ani pe Horia Colan, o personalitate care a avut „rezultate deosebite în domeniul ştiinţei materialelor, mai ales în domeniul tehnologiei pulberilor”, precum şi un număr mare de lucrări şi cărţi.

De asemenea, Emil Burzo i-a înmânat o diplomă şi o distincţie din partea Academiei Române.

Horia Colan s-a născut pe 11 mai 1926, în Covasna, şi a fost primul rector ales democratic al UTCN, membru fondator al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, membru titular al Academiei Române, fondator şi membru al unor forumuri şi societăţi ştiinţifice din ţară şi din străinătate.

Printre alţii, la sărbătorirea academicianului Horia Colan au fost prezenţi prefectul Gheorghe Vuşcan şi mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ.

Foto Dan Bodea


Publicitate

Postaţi un comentariu