Tanti Emilia a sărbătorit 100 de ani de viață alături de primarul Bistriției

Emilia Dănilă, fostă purtătoare de cuvânt a prefecturii și soția întemeietorului Muzeului Județean, a împlinit astăzi 100 de ani.

Una dintre puținele bistrițence încă în viață, care a trăit experiența celor două Războaie Mondiale, a cunoscut foametea mondială din 1933 și a rezistat ororilor comunismului, a sărbătorit astăzi, alături de primarul municipiului și alte patru generații din familie, împlinirea vârstei de 100 de ani.

Surpriza vizitei făcute de primarul municipiului, Ovidiu Teodor Crețu, a fost pusă la cale de unul dintre strănepoți. Edilul Bistriței i-a dus un plic cu banii din partea administrației locale, un buchet de flori și i-a urat „La mulți ani!”, emoționând-o până la lacrimi pe aniversată.

Emilia Dănilă este cea de-a doua persoană din Bistrița care împlinește un secol de existență în acest an. Chiar dacă este imobilizată într-un scaun cu rotile, „tanti Emilia” încă mai are puterea să zâmbească bucurându-se foarte mult de atenția pe care a primit-o în această zi specială din partea oficlităților orașului, a nepoților, a strănepoților și chiar a stră-strănepoților.

Nepoatele doamnei Emilia spun că aceasta nu a ținut vreo dietă specială care să explice longevitatea și nici nu a fost o foarte mare fană a sportului. Singura explicație ar putea fi aceea că Emilia Dănilă a trăit o viață frumoasă, tihnită și fără prea mari griji, fiind ani buni purtătoare de cuvânt a prefecturii județene. De altfel, întreaga familie a Emilie Dănilă are ca atribut longevitatea, sora acestei având în prezent 85 de ani, în timp fratele ei a ajuns deja la cifra 90.

Doamna Emilia este mai cunoscută în urbea bistrițeană datorită soțului ei, Ștefan Dănilă, care a pus bazele Muzeului Județean Bistrița-Năsăud dar care nu a fost însă la fel de longeviv, stingându-se din viață în anul 1993. În memoria acestuia, astăzi, în incinta Muzeului, este amenajată o sală care îi poartă numele.

La aniversare a particpat și strănepoata doamnei Emilia, fosta șefă a AJOFM Bistrița-Năsăud, Doris Moldovan, care alături de familie i-a pregătit un tort cu această ocazie și a cinstit-o cu șampanie, care însă nu a fost pe gustul doamnei Emilia.

 


Publicitate

Postaţi un comentariu