„Strada ignoraților”, asfaltată din banii locatarilor

Strada Zăvoaie, cu o lungime totală de aproape un kilometru, asfaltată de locatarii din zonă.
eepurl.com

În zilele de vară, o plimbare cu mașina pe strada Zăvoaie, aflată la doi pași de centrul Bistriței, este asemeni unui safari în Africa.  Și nu pentru că peisajul ar fi unul năucitor de frumos, ci pentru că praful care se ridcă în urma mașinilor care tranzitează zona pare că vine de pe drumurile de pământ care trec printre lei și struți. Această stare de lucruri nu a mai putut fi suportată de locatarii din zonă, care sătui să aștepte intervenția primăriei, au pus mână de la mână și au început marea asfaltare.

Situația carosabilului de pe strada Zăvoaie a fost, de-a lungul timpului, subiectul a numeroase proiecte de asfaltare și reclamații din partea locatarilor, care în mod constat s-a plâns că vara, praful care se ridică în urma fiecărei mașini, sufocă pe toată lumea.

În ciuda numeroaselor sesizări, autoritățile locale nu au intervenit, astfel că bistrițenii care locuiesc pe strada cu pricina au hotărât să ia „taurul de coarne” și să facă ceea ce mai marii orașului nu au reușit. Cu câte 200 de lei din partea fiecărei familii de pe stradă s-au adus mai multe basculante de material pe care localnicii l-au împrăștiat pe stradă.

În doar două zile, membrii celor aproape 30 de familii care au case pe strada Zăvoaie au reușit să asfalteze mai bine de 500 de metri. Cu mic, cu mare, după fiecare zi de muncă, oamenii au lăsat mașina în garaj, și-au luat roabele și lopețile și au rezolvat de capul lor problema prafului de pe stradă: „ Vara, aici e dezastru. Dacă îți lași mașina afară, ți-o găsești îngropată în praf. Primăria nu ne-a ajutat cu nimic. Dacă nu suntem mai mulți, care să votăm apoi la campanii, autoritățile nu sunt interesate. În două zile am asfaltat cât primăria într-un an, pe alte străzi”, spune unul dintre locatari.

Singura intervenție în zonă a autorităților a fost prin intermediul poliției locale, care a confisat o parcată amplasată la intrarea pe stradă, pe care stătea scris „Drum reparat cu banii și munca cetățenilor”.

Reprezentanții primăriei au declarat că vor pune la dispoziția locatarilor un utilaj care să îi ajute, și că aceștia în niciun caz nu vor fi amendați pentru că au efectuat lucrări neautorizate pe domeniul public, așa cum se vehicula.

Problemele de pe strada Zăvoaie au fost imediat taxate și de către adversarii politici ai primarului, prin vocea prim-vicepreședintelui PDL Bistrița, Eugen Curteanu, care a declarat că banii irosiți pe referendum, ar fi trebuit să fie îndreptați spre asfaltarea străzii: „ Situația apărută acolo ne demonstrează că actuala administrație are cu totul alte preocupări înafară de acelea de a servi interesele locuitorilor din municipiul Bistrița și paradoxal, mi s-a părut că oamenii aceia, încercând să rezolve or problemă care revenea autorităților, au fost admonestați de către poliția comunitară, care a luat un panou ce informa că strada a fost refăcută de locatari”.

Postaţi un comentariu