Someşul Mare, poluat cu noroi de mină

Râul Someşul Mare şi un afluent al acestuia, Valea Băilor, sunt poluate pe o lungime de aproximativ 20 kilometri, după ce persoane necunoscute au pătruns în galeriile de mină de la Valea Vinului din Munţii Rodnei şi le-au spart, ceea ce a dus la deversări de substanţe feroase în cursurile de apă.

„Este un fenomen care se repetă de câţiva ani. Au intrat nişte hoţi în galeriile de mină de la Valea Vinului, le-au spart şi au furat metale. Încă nu avem rezultatele analizelor, mâine pot să vă spun exact ce concentraţii sunt. Sunt scurgeri de ape care au spălat galeriile, nămolul care era depus în galerie. Ieri a plouat, apele au pătruns în galerie din nou şi au spălat acolo şi au deversat în Valea Băilor, un afluent al Someşului, şi de acolo au ajuns în Someş. Am înţeles că pe la Maieru ar fi ajuns culoarea mai roşcată a apei, deci sunt 20 kilometri”, a declarat marţi  şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bistriţa-Năsăud, Ştefan Mureşan.

Potrivit acestuia, în urma poluării nu s-au găsit peşti morţi şi nici nu există vreun pericol pentru populaţie.

„Este un fenomen cunoscut de trei ani de zile, răul de fapt atunci s-a produs, şi acum urmează a fi reparat. S-a emis acord de mediu pentru repararea şi închiderea din nou a galeriilor. Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) supraveghează cursul de apă, ei sunt cei care monitorizează calitatea apelor”, a spus Ştefan Mureşan.

Directorul SGA Bistriţa-Năsăud, Petru Drăgan, a confirmat faptul că nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă în zona afectată, oxizii ajunşi în apă nefiind foarte periculoşi din punct de vedere chimic.

Petru Drăgan a precizat că poluarea a fost observată în urmă cu patru-cinci zile, dar, după ploile din ultimele 24 de ore, aceasta a luat o amploare mai mare.

Cazul este cercetat şi de Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud.

Distribuie:

Postaţi un comentariu