Referendum la Bistrița pentru centura orașului. Victor Ponta: „Aveți nevoie de o șosea de centură”

Soarta centurii ocolitoare a Bistriței, va fi decisa astăzi prin referendum.
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Bistrițenii sunt convocați astăzi la referendum, unde prin vot au ocazia să aleagă dacă Varianta 2 Sud de centură ocolitoare a orașului se va construi pe traseul stabilit. De asemenea, aceștia trebuie să decidă și dacă pietonalul Liviu Rebreanu va fi sau nu deschis circulației autovehiculelor. Prezent ieri la Bistrița, premierul Victor Ponta s-a declarat un susținător al acestui proiect, sfătuindu-i pe bistrițeni să spună „DA” acestei investiții.

După aproape două luni de dezbateri aprinse și nesfârșite pe referendumului și a centurii ocolitoare și după ce aproape orice persoană publică din Bistrița și-a exprimat măcar un punct de vedere pe această temă, a venit și ziua în care bistrițenii vor decide dacă centura, pe traseul stabilit, se construiește și dacă pietonalul orașului rămâne pietonal.

Secțiile de votare au fost deschise la ora 7 și potrivit conducerii primăriei, vor rămâne deschise până la ora 23. Nu mai puțin de 160.000 de buletine de vot au fost tipărite pentru acest refrendum, la care bistrițenii sunt așteptați să răspună la două întrebări:

1. Sunteţi de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a unei variante ocolitoare pe traseul DN 17-Parcul Industrial-Dealul Cighir-Dealul Codrişor-Complex Wonderland-intrarea în DN 17?

2. Sunteţi de acord cu menţinerea în continuare a străzii Liviu Rebreanu ca zonă pietonală?

La referendumul consultativ de astăzi trebuie să se atingă pragul de 50%+1 pentru ca acesta să fie validat, adică un număr de aproximativ 38.000 de votanți.

Referendumul, o poveste fără sfârșit

De la anunțarea referendumului și a temei acestuia, dezbaterile și conflictele politice au fost la ordinea zilei În Bistrița. Susținut de primarul uselist, Ovidiu Teodor Crețu, și contestat vehement de liderii locali PDL și ecologiști, referendumul a fost o adevărată fântână fără fund a disputelor între aleșii locali.

Traseul a fost cel mai vehement contestat, întrucât potrivit proiectulului, centura ar trece prin Pădurea Codrișor de la marginea orașului, fapt ce i-a nemulțumit pe ecologiști. Când nu s-a contestat traseul, s-a constestat legalitatea și utilitatea consultării populației. Proiectul fiind al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri, adversarii politici ai inițiatorului referendumului, au declarat în repetate rânduri că bistrițenii nu au nici un cuvânt de spus, deci consultarea lor este o risipă de fonduri.

În replică, Ovidiu Crețu, inițiatorul proiectului, a declarat ori de câte ori a avut ocazia că proiectul centurii ocolitoare este necesar pentru dezvoltarea orașului și investiția din fonduri europene de 174 milioane de euro este una cu care Bistrița nu se va mai întâlni în perioada următoare.

Cu doar o zi înainte de referendum, chiar și premierul Victor Ponta s-a pronunțat în această privință, sfătuindu-i pe bistrițeni să fie mai moderați în gândirile ecologiste și să voteze pentru realizarea centurii.

„Am fost informat de către primar. Eu nu pot vota, dar dacă aș fi bistrițean aș vota „DA”. Aveți nevoie de o șosea de centură, cum au nevoie toate orașele din România. Ar trebuie să mergeți la Sibiu să vedeți cât s-a schimbat orașul de când are șosea de centură. Am tot respectul și dragostea pentru noul curent ecologist din România. Îl apreciez foarte mult chiar dacă nu îl înțeleg tot timpul. Pe de o parte, cred că respectarea mediului este foarte importantă și trebuie făcută, dar să nu cădem în partea cealaltă. Atunci haideți să oprim toate exploatările de petrol, să oprim toate gazele de la Mediaș, să nu mai producem nimic și să stăm în peșteră. Ne uităm spre occident și vrem șosele și centuri, dar din ce, dacă nu ai dezvoltare economică. Pentru Bistrița, orice proiect care atrage fonduri europene ar fi foarte bine. Sunt convins că dacă se va face, se va face cu respectarea tuturor normelor de protecție a mediului. E foarte bine să aveți mediu, dar este bine să aveți și centură”, a declarat premierul.

 

Postaţi un comentariu