Lista cu 15 vești bune pentru România, prezentată de ministrul Doina Pană la Bistrița

Ministrul pentru Dialog Social, Doina Pană a prezentat la Bistrița o amplă listă cu reușitele actualului Guvern.
eepurl.com

Chiar dacă lumea se plânge de scumpiri la utilități, creșteri de taxe și impozite sau salarii mici, Guvernul Ponta se laudă cu 15 obiective atinse sau în curs de realizare, lista „veștilor bune” fiind prezentată astăzi de Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană.

„Prima veste foarte bună este că indicele de încredere macroeconomică este la maximului ultimelor 16 luni și asta pe seama îmbunătățirii percepției asupra condițiilor din mediul de business. Ne dorim locuri de muncă, acesta este principalul obiectiv ”, a fost prima veste din lista Doinei Pană, catalogată ca fiind „o veste extraordinară”.

„A doua știre este că economia are suflu, are număr de companii în creștere, comparativ cu 2012 avem în plus 6427 de companii. A treia știre bună este că avem cea mai mare creștere a construcțiilor din UE. A patra, angajatorii au încheiat cu 10 % mai multe contracte de muncă, în comparație cu perioada similară din 2012, adică un plus 27000 de angajați. A cincea veste bună, avem un nivel record al exporturilor în România, 4.5 miliarde de euro în iulie 2013. A șasea, avem mai puține datorii pe umerii viitoarelor generații, în primele 7 luni ale anului avem un deficit bugetar de trei ori mai mic decât în 2011. A șaptea veste bună este că nivelul plăților cu dobândă a scăzut de patru ori față de primele 7 luni ale anului 2012”.

Punctele opt, nouă și zece au fost prezentate de către Doina Pană împreună, pentru o mai bună înțelegere a situației: „ A crescut credibilitatea externă, și astea-s două știri […] și avem randamente minime istorice atât pe piața internă cât și pe cea externă”, a declarat ministrul pentru Dialog Social care a mai informat că s-a reușit consolidarea buffer-ului Trezoreriei, la 5 miliarde de euro.

„A 11-a și a 12-a se leagă de fondurile europene: avem o rată de absorbție de 28, 35% din fondurile alocate pe 2013. Asta înseamnă de 3 ori mai mult decât în toată guvernarea Boc. Doar noi și Slovacia am primit un an suplimentar de la UE pentru utilizarea fondurilor pentru exercițiul bugetar până în 2013.”

Următoarele două vești bune transmise de guvern se referă la agricultură: „ A 13-a știre bună este că România se află pe primul loc la producția de floarea soarelui. A 14-a, că avem producție record pe ultimii 8 ani la grâu și la secară și a 15-a, una extrem de importantă, potrivit analiștilor de le The Economist, creșterea economică de 2, 5% este absolut fezabilă”, a încheiat Doina Pană.

Aceasta a mai anunțat că se pregătește pentru anul 2014 o creștere semnificativă a salariului minim pe economie.

Postaţi un comentariu