FOTO/ Maidanezii Bistriței, în siguranță: „Vom apela la eutanasiere dacă nu putem să ne descurcăm altfel”

Maidanezii găzduiți de adăpostul din Bistrița sunt, pentru moment în siguranță și nu riscă să fie eutanasiați.

După ce miercuri, legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân a fost aprobată, iubitorii de animale au răbufnit, războiul dintre autorități și iubitorii de animale căpătând o altă dimensiune. Totuși, în Bistrița domnește calmul, însuși primarul declarând astăzi că se va apela fără rezerve la eutanasiere, dar numai în cazul în care adăpostul existent la marginea orașului va deveni neîncăpător. Pe de altă parte, la adăpost, îngrijitorii mai au locuri libere pentru maidanezi și tocmai au finalizat lucrările de renovare a unor boxe.

Pe o vreme ploioasă și mohorâtă în care nici câinele nu ți l-ai fi lăsat afară, edilul bistrițean, Ovidiu Teodor Crețu, anunța că deși legea eutanasierii câinilor fără stăpân a primit undă verde din partea Curții Constituționale, la Bistrița încă nu este nevoie de uciderea animalelor, întrucât adăpostul primăriei încă mai are locuri libere.

Totuși, Ovidiu Crețu a anunțat că dacă situația se va schimba și Bistrița va cunoaște o suprapopulare cu maidanezi, se va trece direct la eutanasiere, pentru ca problema să nu degenereze.

„Cu o strângere de inimă voi aplica eutanasierea. În această etapă de dezvoltare a României, este necesară. Nu trebuie făcută abuziv, dar trebuie să apelăm la ea pentru că altminteri nu ne putem descurca. Vom apela la eutanasiere când nu putem să ne descurcăm altfel. Dacă beneficiem de sprijinul ONG-urilor pentru animele, al populație, al medicilor veterinari vom putea termina inventarierea. Toți câinii de pe raza municipiului trebuie microcipați. Cei care nu sunt de rasă vor fi sterilizați. Daca sursa de alimentare a orașului cu câini nu o sa mai existe, nu vor mai apărea căini de care să nu știm. Legea nu ne obligă să eutanasiem, legea ne dă voie.”

Situația de la adăpostul de câini al primăriei confirmă spusele autorităților. Multe boxe sunt încă libere, în adăpost s-au început lucrările pentru betonarea acestora și câinii se află pe mâinile medicilor veterinari, în așteptarea unor noi stăpâni.

În prezent, 92 de câini și 24 de pui sunt găzduiți și îngrijiți la acest adăpost, numărul total de locuri disponibile ajungând la aproximativ 140. Dacă în capitală, autoritățile sunt în război deschis cu ONG-urile și organizațiile pentru protecția animalelor, în Bistrița acestea colaboraeză cu succes, dovadă fiind cele 28 de adopții internaționale realizate în weekend-ul trecut.

„Până intră legea în vigoare sper să golim adăpostul. Avem servicii medicale foarte bune, toți câinii, înafara de șase care au fost aduși ieri, doi foarte bătrâni și unul care este foarte agresiv, toți sunt sterilizați. Nu trebuie omorât nimic, noi nu avem în oraș haite de câini. Probleme sunt la fostele fabrici, unde este domeniu privat și nu putem să intervenim. Părerea mea, ca cetățean, e că nu avem mai mult de 200 de câini liberi prin oraș”, a declarat Maria Iordache, administrator al adăpostului.

Chiar dacă în Bistrița nu s-au raportat recent atacuri ale câinlor asupra cetățenilor, unii bistrițeni se simt amenințati de câini agresivi și înfometați care noaptea cutreieră străzile orașului: „ În zona mea sunt foarte mulți câini și chiar era să sară unu la mine, însă am avut noroc cu o bătrană care l-a alungat. De atunci evit scurtatura aceea și mi-e frică să-mi las sora cea mică singură pe stradă. Totuși, nu sunt de acord cu eutanasierea. Ar trebui construite niște adăposturi pentru câini”, spune Mihaela.

Cum era și normal, alți bistrițeni sunt fermi pe poziție și nu concep sub nicio formă eutanasierea patrupedelor care nu-și găsesc stăpân în 14 zile de la aducerea lor în adăpost: „Nu sunt deloc de accord cu eutanasierea animalelor. Iubesc câinii și nu cred că merită așa ceva. Ar trebui construite mai multe adăposturi și să fie încurajate adopțiile”, propune Dora, studentă.

 

[nggallery id=160]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu