Cu Casa de Cultură în șantier, bistrițenii se cultivă într-un cort

Cortul va rămâne în centrul Bistriței până în 2015

Vizitezi centrul vechi al Bistriței, servești o băutură rece la una dintre terasele menite să te salveze din ghearele arșiței și, cu privirea răpită de măreția Bisericii Evanghelice, te îndrepți spre edificiul simbol al orașului când… dai peste un cort alb, imens, desprins parcă de pe un front de luptă. Puțini vizitatori ai Bistriței știu că uriașa construcție, care ocupă o stradă întreagă, ține locul Centrului Cultural Municipal (CCM) aflat în renovare. Cu alte cuvinte, în Bistrița, cultura se servește „la cort”.

Construcția din material plastic a devenit, din martie 2012, volens-nolens, parte integrantă a peisajului urban bistrițean. Ca pieton nu îl poți omite, iar ca șofer ți-e imposibil să-l treci cu vederea, dat fiind faptul că blochează circulația pe o întreagă stradă.

Aflat literalmente în mijlocul străzii, cortul a atras imediat oprobiul șoferilor și al comercianților din zonă, fapt recunoscut de reprezentații municipalității: „Sunt câțiva comercianți în zonă, vreo trei, care s-au plâns de faptul că strada e blocată de cort. Sunt supărați pe bună dreptate, dar noi am ales răul cel mai mic, pentru că nu puteam duce evenimentele Centrului Cultural undeva la periferia orașului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști.

Adus în Bistrița în urmă cu mai bine de un an pentru a găzdui evenimentele organizate de CCM, cortul a fost până în prezent ocolit de evenimente culturale și  folosit doar de agenți economici și pentru câteva expoziții ale Camerei de Comerț.

Nici directorul CCM, Dorel Cosma, nu consideră că orașul ar avea de suferit de pe urma acestui cort: „Oamenii sunt supărați pentru că nu știu ce înseamnă cortul și nu îi cunosc rolul. Aici se vor muta toate evenimentele culturale, până la finalizarea lucrărilor la Centrul Cultural.”

Cu o suprafață de 450 metri pătrați și o capacitate de 400 de locuri, cortul cultural ocupă strada dintre Biserica Evanghelică și fostul sediu al Parchetului, chiar dacă inițial se intenționase să fie așezat în parcarea Centrului Cultural Municipal, aflat în reabilitare.

Costurile structurii au ajuns, după o extindere survenită în luna iunie a acestui an, la 168 de mii de lei, bani proveniți de la bugetul local. În prezent, se lucrează la finalizarea amenajării spațiului, o echipă de muncitori instalând mai multe candelabre, perdele și o scenă de lemn. Cortul va rămâne în inima orașului până cel puțin în anul 2015, când ar trebui să fie finalizată reabilitarea Centrului Cultural, o investiție de patru milioane de euro realizată cu fonduri europene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu