Un nou traseu turistic la Peştera cu cristale din comuna Roşia

Sursa foto: calincorpas.ro
eepurl.com

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor va inaugura, sâmbătă, un traseu tematic al cărui punct de pornire se află în imediata vecinătate a Peşterii cu cristale de la mina Farcu, din comuna Roşia.

‘Fiindcă, din raţiuni ce ţin de protecţia microclimatului existent în Peştera Farcu, vizitarea acestui obiectiv turistic se face în grupuri mai mici, ne-am gândit să oferim vizitatorilor o alternativă, pe cât de plăcută pe atât de educativă (…). Aşa s-a născut ideea acestui traseu, ‘ a precizat Vlad Barbu, coordonatorul proiectului.

Noul traseul a fost gândit ca un circuit turistic, o plimbare de circa 45 de minute în natură, menită să-i familiarizeze pe vizitatori cu locurile, cu flora şi fauna din acest habitat, prin panourile informative realizate. În plus, pe traseul în buclă, realizat şi dotat astfel încât să fie uşor accesibil oricui, drumeţii pot afla informaţii interesante despre trecutul mineritului în zona comunei Roşia, bogată în zăcăminte de bauxită, de unde şi denumirea localităţii.

La jumătatea parcursului, practic în locul de unde traseul face cale întoarsă spre peşteră, a fost amenajat, pe o stâncă, un punct de belvedere, numit Stanu Cârnului, din care turiştii pot admira frumuseţea sălbatică ce se deschide în faţa ochilor, în panorama Munţilor Pădurea Craiului şi spectaculoasele chei ale văii Lazurilor. Popasul este dotat cu mese, bănci şi filigorii.

Traseul a fost amenajat cu aportul Primăriei comunei Roşia şi finanţat prin proiecte ale MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat. Valoarea proiectului este de 16.150 lei.

Postaţi un comentariu