Traficanţii de suflete. Peste 170 de victime ale traficanţilor de persoane

Majoritatea victimelor sunt racolate pentru a fi exploatate sexual / Sursa foto: thebackbencher.co.uk

Sunt bătute, ameninţate cu moartea, răpite de pe stradă. În cazul victimelor traficului de persoane, viaţa bate filmul. O spune şeful Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Gheorghe Ungur. În ultimii doi ani, Centrul Regional Oradea al ANITP, de care aparțin județele Bihor și Satu Mare, a luat în evidenţă 178 de victime, dintre care 122 sunt femei. Au fost aduse înapoi din Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Portugalia şi Cehia.

„Vârstele victimelor sunt între 14 şi 60 ani. În total, în ultimii 2 ani, am identificat şi monitorizăm 54 minori care au căzut victime traficanţilor de persoane”, a declarat Ungur pentru Transilvania Reporter.

Potrivit acestuia, în 89 de cazuri, victimele au fost racolate pentru a fi exploatate sexual, 67 pentru a fi obligate la muncă , să cerşească ori să fure. „Au fost şi câteva cazuri de pornografie infantilă”, a mai spus şeful Centrului ANITP Oradea.

Una din cele mai recente victime a fost recuperată de pe o stradă din Oradea, unde se prostitua. O fată de 16 ani, cu o mamă alcoolică, ce a lăsat-o în grija unor cunoştinţe până şi-ar fi găsit o locuinţă cu chirie.

„Cei doi, concubini, au determinat-o pe mama minorei să o lase cu ei, ca să-i ajute la îngrijirea copilului pe care îl aveau”, povesteşte Ungur.

După plecarea femeii, însă, cei doi au obligat-o pe tânără să se prostitueze, alături de alte două tinere, pe stradă, în autoturisme , autocamioane, şi în diferite locaţii, hoteluri, pensiuni sau locuinţe, totul, sub atenta lor supraveghere. „ Mergeau cu ele. Le duceau la client şi aşteptau ca ele să termine, după care luau banii. Obţineau de pe urma fetelor între 300-1.000 lei pe zi”, spune Ungur.

Cafeneaua Antitrafic la Oradea

Pentru a conştientiza adolescenţii şi tinerii orădeni asupra riscurilor traficului de persoane prin exploatare sexuală şi a turismului sexual, reprezentanţii Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează periodic simpozioane de instruire cu preoţii principalelor culte, cu asistenţii sociali. „Aacum vom organiza şi o Cafenea Antitrafic, la Boc Cafee, unde se va viziona <Nefarious: Merchant of souls>, un documentar pe tema traficului de persoane. Vom discuta publicul pe marginea filmului, vom răspunde la întrebări”, a declarat pentru Transilvania Reporter şeful Centrului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu