Sentință definitivă în cazul fetiţei absorbite de conducta unui ştrand. Ce despăgubiri primește familia

Elisabeth Haidău a murit pe 4 iunie 2011 după ce a fost absorbită în canalul de evacuare al unui bazin din Ştrandul Ioşia din Oradea

Curtea de Apel Oradea a pronunţat, vineri, sentinţa definitivă în cazul unei fetiţe de 7 ani din Oradea, Elisabeth Haidău, care a murit pe 4 iunie 2011 după ce a fost absorbită în canalul de evacuare al unui bazin din Ştrandul Ioşia din Oradea.

Elisabeth Haidău a murit înecată după ce a fost aspirată de şuvoiul de apă care se scurgea prin gura de evacuare a bazinului lăsat fără grilaj de angajaţii ştrandului în timpul manevrelor de golire.

În urma anchetei demarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, procurorii au dispus trimiterea în judecată a cinci persoane pentru ucidere din culpă: directorul general al Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea, Liviu Andrica, directorul tehnic Bimbo Szuhai Tibor, administratorul ştrandului, Gheorghe Sime, adjunctul său, Florentin Avram, şi lăcătuşul Sorin Floruţ.

În cazul şefilor ADP, procuroarea Adela Stamatiu le-a reproşat şi ignorarea reglementărilor privind calitatea în construcţii şi a celor privind protecţia consumatorilor, care îi obliga să dispună şi să supravegheze lucrările de întreţinere şi reparaţii pentru a asigura servicii care să nu afecteze sănătatea şi viaţa consumatorilor.

Prima sentinţă în caz a venit în luna mai a acestui an când, după doi ani de dezbateri,  Judecătoria Oradea a dispus condamnarea celor cinci inculpaţi la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi despăgubiri morale în valoare totală de 200.000 de euro către familia copilei.

Sentinţa a fost atacată, însă, atât de familia copilei cât şi de cei acuzaţi iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea unde, vineri, completul de judecată a pronunţat sentinţa definitivă.

gura de evacuare a bazinului a fost lăsat fără grilaj de angajaţii ştrandului

Gura de evacuare a bazinului a fost lăsat fără grilaj de angajaţii ştrandului

Astfel, condamnaţi iniţial alături de angajaţii ştrandului, directorul general al ADP Oradea, Liviu Andrica şi directorul tehnic Bimbo Szuhai Tibor, au fost achitaţi de acuzaţii, judecătorii considerând că faptei care li se impută, şi anume ucidere din culpă, îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

Completul de judecată a menţinut, însă, condamnările dispuse în cazul administratorului ştrandului Ioşia, Gheorghe Sime, adjunctului său, Florentin Avram, respectiv pentru lăcătuşul Sorin Floruţ, care s-au ales cu câte 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

În urma dezbaterilor, Curtea de Apel a majorat şi despăgubirile acordate familiei, de la 200.000 euro la 230.000 euro.

Potrivit sentinţei, fiecare părinte va primi de la cei trei inculpaţi, în solidar cu Administraţiei Domeniului Public Oradea, daune materiale de 4.322 lei, plus daune morale de 80.000 euro, echivalent în lei iar cei doi fraţi ai copilei, câte 35.000 de euro fiecare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu