Grupare care a păgubit statul cu peste 5 milioane de euro, trimisă în judecată de DIICOT

fructe
Gruparea a făcut tranzacţii cu fructe din Ungaria şi Italia, prin intermediul unor firme fantomă

O filieră de evazionişti care a provocat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro prin fraude intracomunitare cu legume şi fructe, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Oradea pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul cauzat bugetului ridicându-se la peste 5 milioane de euro.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Oradea au finalizat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată a 16 persoane, dintre care 5 în stare de arest preventiv, într-un dosar care priveşte o fraudă intracomunitară cu fructe care a provocat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat făcut public, vineri, de Biroul de Presă al DIICOT, în perioada iunie 2010 – mai 2011, gruparea a fost coordonată de trei persoane, asociate într-o societate care, în perioada iunie 2010 – mai 2011, a făcut tranzacţii cu fructe achiziţionate de la firme din Ungaria şi Italia, prin intermediul unor firme fantomă.

„Liderii grupului infracţional au înfiinţat un număr de patru societăţi comerciale interpuse, tip fantomă, prin intermediul cărora au realizat un circuit de documente financiar-contabile tip suveică, pe o perioadă de circa 2 luni pentru fiecare, acestea fiind intermediare în raporturile comerciale intracomunitare cu fructe dintre societatea din Bihor şi cele din Ungaria şi Italia”, se arată în comunicat.

Potrivit unor surse judiciare, grupul a fost sprijinit şi de persoane cu antecedente penale iar în cele patru societăţi comerciale interpuse au fost numiţi ca administratori persoane cu situaţie materială precară, uşor de manipulat care au acceptat să înregistreze în evidenţele contabile documentele fictive care atestau că au achiziţionat fructele cumpărate din Ungaria de către firma din Bihor şi ulterior vânzarea mărfurilor, însă nu au mai achitat taxele şi impozitele datorate la bugetul de stat.

În realitate, însă, fructele au fost comercializate, la negru, pe teritoriul României.

Ulterior, banii obţinuţi din evaziunea fiscală, firma din Bihor i-a folosit pentru a finanţa achiziţiile intracomunitare de fructe efectuate de societăţile comerciale interpuse. „În total, membrii grupării au dobândit foloase necuvenite în valoare de peste 1 milion de euro”, se mai spune în comunicat.

Potrivit aceloraşi surse, principalii beneficiari ai afacerii au fost doi orădeni, soţii Loredana respectiv Adrian Zamăr, cel din urmă fiul unui fost poliţist al Serviciului de Investigare a Fraudelor. „Aceştia alimentau conturile societăţilor fantomă”, a explicat sursa citată.

Pentru a recupera paguba, anchetatorii au înaintat către 20 de instituţii bancare din Oradea, ordonanţe de aplicare a măsurii popririi asupra oricărui cont deschis de către suspecţi. De asemenea, procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile deţinute de suspecţi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu