Florin Croitoru va concerta joi la Oradea

Violonistul Florin Croitoru / Sursa foto: classicol.com
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Violonistul Florin Croitoru va interpreta joi seară, la Filarmonica de stat din Oradea, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în la minor, de Dmitri Şostakovici, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

Maestrul violonist Florin Croitoru a câştigat, în 1992, premiul I, la concursul internaţional de vioară ‘Fritz Kreisler’ de la Viena, devenind astfel primul şi până astăzi singurul violonist român distins cu acest premiu de mare prestigiu.

Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în la minor a fost compus în 1956 şi executat în primă audiţie, în cursul aceluiaşi an, de către marele violonist David Oistrah, la Moscova şi Leningrad.

Orădenii melomani vor avea ocazia să mai asculte, în deschidere, ‘Poloneza’ din opera ‘Evgheni Oneghin’ compusă de Piotr Ilici Ceaikovski, iar în cea de-a doua parte a concertului, Simfonia a V-a în mi minor, op. 64, de Piotr Ilici Ceaikovski.

Programul concertului se va derula sub bagheta maestrului Gheorghe Costin, dirijor, compozitor, profesor de orchestră, invitat să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor filarmonice din România, dar şi peste hotare. Momente de referinţă ale biografiei sale le-au constituit întâlnirile cu Sergiu Celibidache, Erich Bergel, şi Yannis Xenakis cu ocazia unor concerte (în 1992 şi în 1993) pentru care a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor şi Interpreţilor din România. Urmare a turneului-eveniment din Germania şi Belgia ca extensie a Festivalului Internaţional ‘George Enescu’ (2005), ICR i-a conferit Medalia George Enescu, un semn de preţuire pentru susţinerea şi promovarea culturii româneşti peste hotare.

Postaţi un comentariu