Festivalul ‘Straiţa plină’, în week-end la Roşia şi Meziad

Sursa foto: bihon.ro

A doua ediţie a Festivalului de cultură şi tradiţii populare ‘Straiţa plină’ va avea loc sâmbătă şi duminică, 28 şi 29 septembrie, în localităţile Roşia şi Meziad, vestite pentru peşterile amenajate aici, Peştera cu cristale de la Farcu şi Peştera Meziad.

Pe lângă frumuseţile naturale ale locului, organizatorii vor aduna cei mai harnici gospodari din zonă şi cele mai pricepute gospodine pentru a-şi expune roadele muncii, la târgul de produse agricole şi meşteşugăreşti ce va avea loc în centrul comunei Roşia.

Festivalul debutează sâmbătă, cu inaugurarea unui traseu turistic tematic la Peştera cu cristale de la Farcu, într-o ‘mini-excursie’, care va dura 45 de minute.

‘Traseul e uşor de parcurs de vizitatori de toate vârstele şi ajunge la un moment dat într-un punct de belvedere unde am amenajat şi un balcon’, a precizat Paul Iacobaş, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor.

Cea de a doua zi a festivalului ‘Straiţa plină’ va fi dedicată târgului. Începând cu ora 10, în centrul comunei Roşia, se va deschide piaţa de produse locale, cu diverse bunătăţi culinare, ţesături, costume populare, straiţe şi alte obiecte de artizanat, dar şi ustensile tradiţionale etc.

În acelaşi timp, mai mulţi meşteşugari din sat îi vor primi ca învăţăcei pe toţi cei care, mici sau mari, ar dori să pătrundă în tainele meseriei, păstrate din generaţie în generaţie, în domeniul olăritului, ţesutului sau pictatului pe sticlă.

Oaspeţii festivalului sunt invitaţi apoi în Peştera Meziad pentru a urmări piesa de teatru ‘Leul’, pusă în scenă de Asociaţia ‘Experiment. Teatru. Clandestin’ într-o modalitate inedită, prin proiecţie de marionete, spectacolul fiind urmat de un concert folk cu Sabin Mureşan şi Melaz.

Vizitatorii vor avea ocazia să cunoască şi obiceiurile locului, precum ritualuri de muncă, de sărbătoare sau de curtat fetele, într-un spectacol de teatru muzical intitulat ‘Şezătoarea’, susţinut la Centrul cultural din centrul comunei, de Ansamblul Codrenii Bihorului

Organizatorii târgului ‘Straiţa plină’ sunt Primăria Comunei Roşia, Asociaţia Orizont Verde, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor şi asociaţia ‘Gata Oricând’.

Relaţia de parteneritat dintre CAPDD Bihor şi asociaţia ‘Gata oricând’ dă posibilitatea unui grup de cinci tineri orădeni să participe, în calitate de voluntari, la organizarea şi desfăşurarea acestei ediţii a festivalului de cultură şi tradiţii populare. Astfel, prin intermediul unui proiect finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Bihor, cei cinci orădeni vor avea ocazia să cunoască viaţa din mediul rural şi să se implice în activităţile organizate de CAPDD Bihor, pe cuprinsul Sitului Natura 2000 Crişul Repede – Munţii Pădurea Craiului, aflat printre primele destinaţii de ecoturism ce urmează a fi certificate în România, alături de alte şase obiective precum Delta Dunării, Podişul Târnavelor, ori Ţara Haţegului.

Este cea mai mare arie protejată din judeţul Bihor, cu o suprafaţă de aproape 40.000 de hectare, pe teritoriul a 18 comune, ce adăposteşte rezervaţii ştiinţifice, vieţuitoare şi plante protejate prin directive europene.

Postaţi un comentariu