Nu ratați noul număr Transilvania Reporter, „Dacă vara nu v-a plăcut, las`că vine ea, toamna…”

Dacă nu v-a plăcut cum aţi circulat vara aceasta în oraşul-şantier Cluj-Napoca, atunci aşteptaţi-vă la o toamnă care să vă chiar enerveze. Cele mai multe dintre lucrările stradale care au făcut traficul din Cluj imposibil chiar şi în calmul verii nu vor fi încheiate, dacă e să fim optimişti, decât înainte de prima zăpadă.

Termenele prevăzute pentru circulaţia în slalom printre buldozere de pe străzile centrale se întind până la sfârşitul lunii noiembrie, cu menţiunea că, din toamnă, ceea ce putea fi luat drept un disconfort se va transforma în chin. Odată cu revenirea studenţilor, cel puţin 20.000 de maşini se vor adăuga celor 180.000, cu numere de înmatriculare din Cluj, care deja agonizează în trafic. La aglomerarea generată de studenţi se va adăuga şi revenirea în trafic a clujenilor întorşi din concedii.

Mai mult, nereuşitele anterioare arată că termenele înaintate de Primărie sunt araeori realiste, ceea ce lasă loc temerilor că traficul va rămâne un coşmar inclusiv la iarnă. Prognoza meteo nu este încurajatoare, ANM anunţând o lună octombrie ploioasă care ar putea întârzia lucrările.

Ploile de toamnă ar mai putea încurca şi socoteala Primăriei că oraşul Cluj are de câştigat străduindu-se să devină capitala europeană a hărmălaiei. Aşa cum sunt anunţate lucrurile acum, în timpul săptămânii Clujul va asculta gălăgia excavatoarelor, iar în weekend-uri, pe cea a festivalurilor nenumărate. Dorel şi Ştefan Bănică jr. îi vor anima pe clujeni într-o toamnă plină de nervi şi de voie rea.

ACTUALITATE. Criza de muncitori din Cluj îi pune pe deţinuţi la muncă. Peste 100 de persoane private de libertate, bărbaţi şi femei, de la Penitenciarul Gherla şi de la Secţia exterioară Cluj-Napoca lucrează într-un proiect pilot la fabricile Fujikura, care produc cablaje auto, conducerea companiei alegând această soluţie pentru că forţa de muncă este stabilă.

CALENDARUL ȘANTIERULUI. Nu scăpăm de şantiere. Începerea şcolii şi revenirea studenţilor la Cluj va adăuga nervi şi ambuteiaje suplimentare pentru şoferii din oraş. Şi aceasta deoarece principalele artere aflate în lucru nu vor fi finalizate decât la sfârşitul lui noiembrie. Mai exact vom avea un trafic de coşmar în oraş cel puţin până la căderea zăpezii. (Claudia Romitan)

DOSAR. Haosul rutier și hărmălaia concertelor, ediția autumnală

Sistemul de ticketing va fi (în sfârșit) implementat. Mult așteptatul sistemul de ticketing va fi implementat începând cu luna septembrie a acestui an, după mai bine de doi ani de când a fost anunțat inițial. Proiectul pentru modernizarea transportului în comun, a cărui valoare depășește 21 de milioane de lei, ar fi trebuit să fie gata în toamna lui 2014, dar a fost amânat în mai multe rânduri. (Maria Man)

Voluntarii clujeni vor testa sistemul de bike sharing. 100 de clujeni au fost selectați pentru a testa timp de două luni sistemul de bike sharing ce urmează a fi implementat la Cluj-Napoca în această toamnă. La prima sedință „tehnică” au răspuns „prezent” 59 de voluntari. Aceștia au semnat un contract de voluntariat pe baza căruia vor primi un card ce le va permite să testeze sistemul și implicit, starea pistelor din oraș. Voluntarii au la dispoziție un call center unde pot apela de fiecare dată când întâmpină o problemă, fiind încurajați să facă acest lucru în vederea îmbunătățirii sistemului. Sugestiile voluntarilor pot fi comunicate prin intermediul call center-ului, în scris sau online, Primăriei Cluj-Napoca. (Maria Man)

Nervii șoferilor vestesc toamna la Cluj. Să găsești șoferi nervoși blocați în traficul din Cluj e ca și cum ai încerca să găsești lapte la o fermă de vaci: adică incredibil de simplu. Sunt cu sutele, în fiecare dimineață și în fiecare seară, adunați fără voia lor pe străzile pe care se mișcă agale și muncitorii ai căror șefi promit că tot coșmarul se va încheia până în noiembrie. Din mașini, de la volan, unde fie e cald, fie se caută în disperare un loc de parcare liber, fie se aud scuze telefonice pentru întârziere, perspectiva nu este la fel de optimistă. (Radu Hângănuț)

Toamnă săracă în evenimente sportive. Ne-am obişnuit, din păcate, ca la Cluj să nu se organizeze decât arareori evenimente sportive de mare anvergură. Nici această toamnă nu va fi mult mai „activă”. Cel mai important eveniment al toamnei va fi meciul echipei naţionale de baschet feminin a României, care debutează în campania de calificare la turneul final al Campionatului European din 2017, la data de 21 noiembrie, la Sala Polivalentă. (Patrice Podină)

Clujul intră în febra festivalurilor. Care sunt evenimentele toamnei 2015. Festivaluri, concerte și târguri de carte, evenimente deja tradiționale sau aflate abia la debut, toate îi așteaptă pe clujeni în următoarele trei luni. Luna octombrie se dovedește, din nou, a fi cea mai solicitată de organizatorii de evenimente, începând cu Festivalul Economiei Germane și culminând cu Rock Fall Cluj Festival și concertul chitaristului Joe Satriani la Sala Polivalentă. Nu vor lipsi în această toamnă Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj și Festivalul Temps D’Images, sau evenimentele sportive organizate de Runners Club. (Cristina Beligăr)

COMUNITATE. Păpușile Matildei, între hobby și viitor business. La vârsta de 28 de ani, de profesie economist, Luciana Pop și-a descoperit pasiunea pentru croșetat în primele luni în care a rămas în concediu de maternitate. A început de la o pereche de botoșei pe care a dorit să îi croșeteze fetiței sale Matilda și, intrând pe internet pentru a căuta un model a descoperit lumea fascinantă a artei amigurumi, o tehnică japoneză de tricotaj și croșetat care în multe țări a devenit un adevărat curent. (Cristina Beligăr)

RELIGIE. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ioan Botezătorul, Ioan Apostolul, Ioan al Crucii, Ioan al lui Dumnezeu (fondatorul Ordinului Fraţilor Ospitalieri), Ioan Casianus, Ioan cel Nou de la Suceava, Ioan Damaschinul, Ioan de la Neamţ Hozevitul, Ioan de la Prislop, Ioan din Avila, Ioan din Beverly, Ioan din Bridlington, Ioan din Capistrano, Ioan din Galeş, Ioan din Kanti, Ioan din Nepomuk, Ioan Fischer, Ioan Gualbert, Ioan Gură de Aur, Ioan Înţeleptul, Ioan Milostivul, Ioan Pipernicitul, Ioan Scărarul, Ioan şi Paul, Ioan Valahul sunt toţi Sfinţii Ioan pe care îi menţionează Dicţionarul Oxford al Sfinţilor Editura Univers Enciclopedic 1999. (Elena Gădălean)

REPORTAJ. TrackGPS, Big Brother-ul care educă șoferii nărăvași. „Șoferii sunt o categorie aparte”- acesta este crezul de la care a pornit în 2007 CEO-ul companiei Arobs, Voicu Oprean, atunci când a lansat pe piață aplicația Track GPS. Soluția se dorea la acea vreme un ajutor pentru firmele cu flote auto mari care doreau să monitorizeze mașinile. În opt ani, aplicația a ajuns în mai mult de 10% din totalul autovehiculelor care circulă prin România, dar și în țări precum Ungaria, Moldova sau Indonezia. Cei opt ani au însemnat și perfecționarea sistemului care acum nu doar că permite șefilor să știe pe unde le hoinăresc angajații. De asemenea, Track GPS poate monitoriza și aparate de zbor, astfel că, cel puțin în viitor, misiunile de salvare ar putea deveni ceva mai simple și mult mai rapide. (Radu Hângănuț)

TINERII CLUJULUI. Alexandra Mihali:Mi-ar plăcea să existe în Cluj o mai bună infrastructură culturală. Este clujeancă, a urmat Colegiul Național „Emil Racoviță”, apoi Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB și în prezent face parte din echipa Capitalei Europene a Tineretului 2015. A lucrat o perioadă la Conflict Studies Center, în cadrul UBB, a colaborat cu echipa TIFF și Colours of Cluj și s-a implicat fără rezerve în viața orașului în care a crescut. A intrat în echipa Capitalei Tineretului pentru că a considerat că dacă există un tânăr în Cluj care e interesat de viitorul acestui oraș și al comunității, atunci acel tânăr trebuie să se implice.(Cristina Beligăr)

Zama, un restaurant pe sama oricui. „Îți trebe doi moroz, o ceapă, doauă poprici, una roșie ș-alta verde, or galbână, die care ai, on dărab die țeler ș-o căpățână de ai, bun ar hi verde. De ai! Taie mânânțăl popriciile și ceapa, răzălești, așe mai mare, morcozâ și țeleru, pune-le tăite, tăite înt-on laboș mai grosuț șa fund, c-on pticuț de oloi. (…) Poț zâce că zama-i gata!”, sunt indicațiile clare oferite de bucătarul Mircea Groza în meniul celui mai nou restaurant din centrul Clujului. (Maria Man)

CĂLĂTORII. Cinci destinații la îndemână pentru această toamnă. Sezonul estival aproape a trecut, iar toamna se numără destinațiile mai puțin aglomerate. Transilvania Reporter a făcut o selecție a unor locuri care merită vizitate în următoarele trei luni, fie pentru a admira frumusețea naturii care se îmbracă în culorile toamnei, fie pentru  o baie în apa termală, fie pentru o recompensă culturală. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Oraşul din apă: New Orleans, la 10 ani după Katrina. În urmă cu 10 ani, la sfârşit de august 2005, un devastator uragan cu nume de fată frumoasă lovea Statele Unite ale Americii, pe coasta Golfului Mexic. Katrina era un uragan de categoria a treia pe scara Saffir-Simpson când a lovit zona de sud-est a SUA, pe 29 august 2005, cu ploi torenţiale şi rafale ce au ajuns până la 280 de km/oră. Efectele sale devastatoare au fost simţite din Florida şi până în Texas, însă cel mai mare dezastru s-a produs în oraşul New Orleans, din statul Louisiana. (Mădălina Kadar)

SPORT. Reguli noi pentru apucături vechi. Fotbalul este un spectacol pentru care privitorii, din tribune, sau din fotoliul de acasă, plătesc bani mulți. Iar dacă amploarea ”spectacolului” devine planetară, este absolut normal și ”moral” ca beneficiarii, numind aici suporteri, sponsori și în general pe toți cei care asigură suportul financiar al prestațiilor, să se bucure de un act sportiv, sau artistic dacă mergem pe ideea de spectacol, pregătit de oameni cu competențe în pregătirea lui. Nu suntem noi românii singurii care încercăm să ”ne descurcăm”, să fentăm regulamente, dar vom face referire strict la fotbalul românesc, pentru că vrem să retrăim momentele de glorie de altă dată. La nivel de echipă națională am ajuns pe locul 7 (!!!) în lume, dar campionatul intern e aproape în faliment. Pantronii vor performanțe, dar investițiile aproape că nu există. Dacă mai luăm în calcul și faptul că angajații cluburilor sunt fini, nepoți, prieteni și alte rude, atunci înțelegem că anumite decizii luate de FIFA, la ultimul seminar desfăşurat recent la Zurich, erau absolut obligatorii. (Patrice Podină)

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Mihai says:

    In loc sa aveti articole critice puteti incuraja mersul cu bicigleta sau transportul in comun.

Postaţi un comentariu