Justiția din România la cel mai scăzut nivel de încredere din ultimii ani

sursa foto: paginademedia.ro

Conform unui studiu realizat în 10 octombrie de către Institutul Regional de Evaluare și Statistică (IRES) cu numele „Percepţii privind funcţionarea Justiţiei în România”, arată că nivelul încrederii în justiția din România este în octombrie la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

Doar 20% dintre participanţii la studiu spun că au multă şi foarte multă încredere în  justiţie, iar 79% au încredere puţină şi foarte puţină. Încrederea crescută este prezentă cu precădere în rândul respondenţilor cu studii superioare.

Spre comparaţie, în februarie 2013, 33% dintre români declarau că au multă şi foarte multă încredere în Justiţie, iar în martie 2012 nivelul încrederii favorabile era de 26%.

Acelaşi trend se menţine şi pentru încrederea în reprezentanţii sistemului: avocaţi,  procurori, judecători, dar şi pentru instituţii precum Curtea Constituţională sau Parchetul general. Aproximativ un sfert dintre români au încredere în avocaţi, procurori sau judecători, procent similar de altfel cu cota de încredere acordată instituţiilor reprezentative pentru sistemul judiciar – Curtea Constituţională sau parchetul General, iar în tribunale şi judecătorii procentul este chiar mai mic.

Pe de altă parte „Avocatul poporului aduce un grad ridicat de încredere, astfel încât 35% dintre respondenţi care îi acordă multă şi foarte multă încredere. Încrederea în Curtea Constituţională a României beneficiază de cote favorabile în rândul tinerilor, cea în Parchetul General cunoaşte dimensiuni pozitive mai degrabă în rândul bărbaţilor, a tinerilor şi a celor cu şcolaritate crescută.

De altfel, percepţia generală a publicului cu privire la funcţionarea justiţiei este una preponderent defavorabilă: 67% dintre respondenţi au o părere proastă şi foarte proastă, o părere bună legată de funcţionarea acestui sistem au 26% şi doar 3% declară o părere foarte bună.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu