Glasul pământului este ascultat din nou de tineri

Studenți ale căror planuri de viitor includ rămânerea în țară sunt tot mai puțini, însă o adevărată provocare ar putea fi găsirea pe băncile facultății a unui tânăr care, după absolvire, plănuiește să ridice pe propriile-i forțe o fermă în mijlocul naturii. Într-o localitate aflată la 10 kilometri de Miercurea Ciuc, un fost masterand al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) este o astfel de excepție și de doi ani se ocupă de o fermă unde crește zeci de bovine cu ajutorul tatălui său.

Barthalis Szabolcs este originar din Miercurea-Ciuc. A crescut la ferma bunicului său unde deja tatăl era în vrie cu agricultura. La studii a plecat în Brașov, unde a absolvit Ingineria Mecanică, specializarea „Echipamente pentru procese industriale din industria alimentară”. „Am avut multe oferte dintre care una chiar de la o firmă din Brașov care mi-a oferit un post chiar în domeniul pe care eu l-am absolvit”, spune tânărul de 26 de ani. Szabolcs a refuzat însă fiecare ofertă, hotărât să-și urmeze visul din copilărie: viața la fermă.

Agricultură făcută cu cap

Astfel sună „crezul” lui Szabolcs care însă a hotărât să iasă din tipar și să devină un fermier profesionist. Următorul pas logic a fost înscrierea la un masterat pe profil agricol, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj fiind alegerea lui. Aici a terminat un master în „Managementul resurselor naturale şi agroturistice”, înscriindu-se astfel într-un club select al celor care au migrat la agricultură dinspre domenii fără legătură cu exploatarea solului. „Sunt mulți cei care vin la universitatea noastră după ce au absolvit la muzică sau chiar teologie. Foarte mulți tineri aleg facultățile după cât de bine le sună numele și așa ajung ca după absolvire să nu aibă un loc de muncă”, spune prorectorul USAMV, Ioan Rotar. Szabolcs însă și-a dorit dintotdeauna să aibă o fermă, iar studiile la o facultate cu profil tehnic au reprezentat punerea în practică a unuia dintre scopurile sale: să dezvolte o afacere serioasă, tehnologizată, care să îi asigure un trai liniștit. „Dacă plouă sau nu, e riscul meseriei. Dacă plouă prea mult nu e bine, dacă plouă prea puțin, iar nu e bine. Cert este că nu mai putem face agricultură așa cum făceau bunicii noștri sau cum făceau strămoșii noștri. Am încercat să facem agricultură mecanizată folosind tractoarea, combine și mașini de tot felul. Pe câmp, doar eu și tata mergem, nu avem angajați. Este o fermă de familie și ne vom dezvolta în măsura în care noi ne putem ocupa de ea”, spune Szabolcs.

Imediat după terminarea masterului, tânărul de 26 de ani a pus la punct un proiect pe fonduri europene care i-a adus 25. 000 de euro. Acest lucru se întâmpla în 2011 și după nici trei ani, ferma din Miercurea Ciuc a crescut precum persoanjele din basme. „Ferma am făcut-o pe măsura 112, pentru tineri fermieri, și cu banii am cumpărat zece juninci gestante din rasa Angus. Acum am 23 de vaci de lapte, zece juninci și 35 de vaci de carne, rasă pură Angus. Anul acesta am lucrat 50 de hectare de teren arabil și 25 de fânețe.

” Pasiune și know-how”, rețeta pentru o fermă de succes

În ciuda ofertelor „de la oraș”, Szabolcs a ales viața la țară, alegere pentru care se felicită ori de câte ori are ocazia. Alături de familia lui, ferma crește și produce atât cât este nevoie, asigurându-le un trai mai mult decât decent într-o adevărată oază de liniște. „După terminarea facultății, aș fi avut foarte multe alte variante. Eu însă am vrut să mă întorc acasă, pentru că iubesc animalele. Acesta este adevărul și sunt mândru de asta. Sunt pasionat de animale. Când am timp stau cu ele și mă liniștesc foarte mult. Când sunt pe câmp, la arat, mă simt extraordinar. Este și o pasiune, dincolo de afacere”, mărturisește Szabolcs. Dincolo de pasiunea, Szabolcs știe că fără cunoștințele dobândite în ani de studiu la Brașov și Cluj, rezultatele nu ar fi fost aceleași. „Dacă știi meserie și faci totul cu cap, lucrurile merg bine și poți trăi bine. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am vrut să mă ocup o fermă. Dacă găsești o cale de mijloc între cunoștințe, pentru că nu poți lucra cu ochiii închiși fără să știi ce faci, și pasiune, se trăiește foarte bine din agricultură”, concluzionează tânărul din Miercurea Ciuc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu