Cu ce se ocupă metropolele din restul Europei

La nivelul european funcționează o asociație a metropolelor, numită Rețeaua Regiunilor și Ariilor Metropolitane Europene – METREX. Din rețea fac parte 50 de metropole din totalul estimat de 120 de arii metropolitane de pe continent. Din România, doar Zona Metropolitană Oradea și Municipiul București sunt membri ai METREX.

Potrivit METREX, metropolele sunt acele orașe unde se desfășoară businessuri esențiale și care au funcțiuni culturale și administrative majore, iar „bunăstarea lor este vitală pentru sustenabilitatea, competitivitatea și progresul social al Europei și locuitorilor ei” – după cum se arată în prezentarea oficială a organizației.

Potrivit unui studiu fundamental al METREX cu privire la dezvoltarea ariilor metropolitane, există o serie de  probleme-cheie sociale, economice și de mediu care pot fi cel mai bine soluționate la nivel metropolitan. Printre acestea se numără:

– structura urbană și echilibrul care trebuie menținut între expansiunea și regenerarea urbană;

-transportul urban și relațiile dintre modalitățile de transport al persoanelor și bunurilor;

– transformările economice și necesitatea restructurării urbane, pentru a face față cosecințelor creșterii sau declinului;

– transformările sociale și necesitatea unor servicii și facilități pentru a rezolva probleme precum migrația, demografia și cheltuielile consumatorilor

– sustenabilitatea politicilor de mediu și necesitatea de a conserva resursele naturale și de a echilibra utilizarea cu regenerarea lor;

– schimbarea climatică și necesitatea de a diminua gazele de seră produse de orașe, pentru a atinge țintele fixate de Uniunea Europeană până în 2020 și 2050 (reduceri cu 20%, respectiv 80%, față de nivelul emisiilor în 1990).

Toate acestea, apreciază studiul citat, trebuie să fie luate în considerare în mod integrat, pe termen lung, iar o astfel de planificară presupune o guvernanță metropolitană eficientă.

Clujul nu există!

Același studiu a identificat la nivel european 76 de Arii Metropolitane de Creștere în Europa, ierarhizate în funcție de patru criterii: mărime, competitivitate, conexiuni de transport și educație

Cele mai importante sunt Nodurile Globale ( 2- Paris și Londra), EuroMotoarele (17 – Munchen, Frankfurt, Madrid, Bruxelles, Milano, Roma, Hamburg, Copenhaga, Zurich, Amsterdam, Berlin, Stockholm, Stuttgart, Barcelona, Dusseldorf, Viena și Koln), Arii Puternice (8), Arii cu Potențial (25) și Arii Slabe (24).

Doar două orașe din România, București și Timișoara, figurează în această ierarhie, ambele în ultima categorie, pe locurile 59, respectiv 76.

Trebuie menționat că studiul, care nu pomenște nimic despre Cluj-Napoca, a fost realizat în urmă cu șase ani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu