Foto/Ziua Maghiarilor, sărbătorită de aproximativ 1000 de oameni la Cluj

Foto: Dan Bodea

Aproape 1000 de persoane au sărbătorit în centrul orașului Ziua Maghiarilor de pretutindeni. Îmbrăcați în straie populare și dotați cu steaguri ale Ungariei, României și Ținutului Secuiesc, maghiarii din Cluj au luat parte la un marș, s-au rugat pentru memoria victimelor Revoluției din 1848 și au ascultat discursurile oficialităților. Evenimentele nu au fost lipsite de incidente: în timpul discursului său, primarul Emil Boc a fost apostrofat de un cetățean care i-a reproșat că nu dorește să permită amplasarea de plăcuțe multilingve la intrarea în oraș.

Aproximativ 500 de persoane au luat parte la marșul deja tradițional prin care comunitatea maghiară din Cluj-Napoca marchează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În drumul lor spre Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, aceștia au intonat cântece patriotice, după care au luat parte la o slujbă comemorativă.  Programul a inclus și o sesiune de discursuri rostite de oficialități, la care au asistat peste 1000 de persoane.

Un eveniment mai puțin obișnuit a fost consemnat în timpul discursului lui Emil Boc, care a fost apostrofat de un clujean cu pretextul că refuză să avizeze ampalsarea plăcuțelor multilingve la intrarea în municipiu. Acesta a strigat din public „Să îți fie rușine, Emil Boc!”, moment în care primarul i-a cerut să poarte un dialog civilizat, după care a explicat presei: „Este democrație, poate spune ce vrea. Eu chiar i-am mulțumit în limba maghiară”.

„Am răspuns de fiecare dată cu mare plăcere invitației de a participa la această zi de comunicare. Alături de comunitatea maghiară din Cluj-Napoca am reușit să avem un oraș european, civilizat și modern, Capitală Europeană a Tineretului și, sperăm noi, viitoare Capitală Culturală Europeană […] Șansa de a fi uniți este singura câștigătoare, iar dacă ne uităm la istorie putem constatata că ne-a dat șansa de a avea un destin comun. O putem duce mai bine sau mai rău în funcție de cum ne raportăm la acest destin istoric. Cred că o putem duce mai bine dacă punem accent pe lucrurile care ne unesc și o putem duce mai rău dacă punem accent pe lucrurile care ne pot dezbina. Aici la Cluj, în ultimii 12 ani, am demonstrat că putem fi o comunitate, chiar dacă nu suntem perfecți”, a spus Emil Boc în cadrul discursului său.

Clujeanul care l-a apostrofat pe Emil Boc flutura un steag pe care ea scris numele orașului în română,   maghiară și germană (Foto: Dan Bodea)

Clujeanul care l-a apostrofat pe Emil Boc flutura un steag pe care ea scris numele orașului în română, maghiară și germană (Foto: Dan Bodea)

Un mesaj a avut și premierul Dacian Cioloș, care le-a urat „La mulți ani” maghiarilor prin intermediul prefectului Gheorghe Vușcan.

„Transmit astăzi poporului maghiar, etnicilor maghiari din România și de pretutindeni, cu ocazia a 165 de ani de la 15 martie 1848, un mesaj de respect și solidaritate. Vom fi mereu preocupați ca maghiarii de aici să trăiască în pace, armonie și colaborare și ne vom asigura că există cadrul adecvat pentru păstrarea tradițiilor, culturii și limbii fiecărei minorități etnice, pentru că minoritățile naționale în general și comunitatea maghiară în particular au reprezentat și reprezintă un important izvor de bogăție spirituală care trebuie valorificat pentru întregirea zestrei culturale”, a transmis Cioloș.

Manifestațiile prilejuite de această sărbătoare vor continua la Cluj-Napoca cu depuneri de coroane.

Distribuie:

Postaţi un comentariu