Ziua Internațională a Sindromului Down a fost marcată la Cluj printr-un marș al îmbrățișărilor

Foto: Dan Bodea

Ziua Mondială a Sindromului Down a fost marcată la Cluj-Napoca printr-un marș inedit, care s-a desfășurat marți, 21 martie, de la ora 14:00, pe Bulevardul Eroilor. Marșul a făcut parte din seria de evenimente reunite sub denumirea „Vocea mea, comunitatea mea” care are loc în perioada 20-22 martie la Cluj.  

În timpul marșului cei peste 100 de tineri cu Sindrom Down, aurism și tetrapareză, din toate colțurile țării, prezenți în aceste zile la Cluj, au împărțit flori și baloane trecătorilor, oferindu-le totodată îmbrățișări pline de afecțiune.

Vă invităm să urmăriți o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Tinerii și copiii, alături de părinți sau însoțitori și-au propus să le arate oamenilor de rând, dar și autorităților că dizabilitatea nu este sinonimă cu etichetele puse de societate și că și ei au la rândul lor nevoie de sprijin și înțelegere.

 „Mesajul evenimentului «Vocea mea, comunitatea mea» este de a-i face vizibili și auziți pe cei cu Down. Este prima manifestare ce aduce la Cluj-Napoca un număr atât de mare de persoane cu dizabilitati 150 și nu numai cu sindromul Down. Vor veni și copii din asociații care au și alte dizabilități precum autism, tetrapareze. La evenimentul de la Cluj vor fi peste 100 de copii și adulți cu Down.

Noi, mamele și familiile copiilor și adulților cu Down avem nevoie de căldură, înțelegere, integrare împreună cu copii și acceptare a copilului cu Down în comunitatea în care trăim. Priviri blânde de acceptare și încurajare ca să mergem înainte. Speranța noastră este într-o legislație care să permită o mai bună accesibilitate la servicii și la crearea de centre speciale pentru ei și o dezvoltare fizică și mentală mai bună”, a declarat Antoaneta Vanea, președintele Asociației AGA Down Sindrom din Cluj.

Marșul a fost organizat de Asociația AGA DOWN din Cluj. Asociația a luat naștere în 2012, după ce președinta asociației a trecut prin experiența de a avea un copil cu sindrom Down. De-a lungul timpului, asociația a lucrat neîncetat pentru a ajuta familiile copiilor cu sindrom Down, atât prin terapie pentru copii (logopedie, kinetoterapie), cât și prin terapie pentru mamele acestora care trec prin traume emoționale care le urmăresc pe tot parcursul vieții.

Sindromul Down este o afecțiune congenitală în care materialul extragenetic determină anomalii de dezvoltare a copiilor și retard mental. Are o incidență de 1 la 800 de nou născuți.

O problemă cu care se confruntă cei cu Sindrom Down este neîncadrarea legală în vreun fel a sindromului, dar și lipsa de educație a populației în ceea ce privește particularitățile acestei categorii, motiv pentru care Sindromul Down este frecvent confundat cu autismul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu