Ziua Europei, sărbătorită printr-un concert extraordinar cu Ilian Gârneț, Vlad Agachi și Young Famous Orchestra

Vlad Agachi / Foto: Nicu Cherciu

Clujenii sunt invitați să sărbătorească Ziua Europei, în 9 mai, printr-un concert susținut de violonistul Ilian Gârneț, dirijorul Vlad Agachi și Young Famous Orchestra. Evenimentul are loc în sala Auditorium Maximum a Universității „Babeș-Bolyai”, (str. Mihail Kogălniceanu nr. 5) și va fi reluat miercuri, 11 mai, în aceeași formulă. Concertul „Eu sunt Europa” aduce în fața publicului o mică enciclopedie a principalilor compozitori europeni din Estul și Vestul continentului.

Ilian Gârneț este unul dintre cei mai promițători violoniști ai timpurilor noastre, câștigător de competiții importante: Tibor Varga International Competition Switzerland (2008), Queen Elisabeth Competition (2009) și David Oistrach International Competition Moscow. A fost invitat ca solist în cadrul multor festivaluri, inclusiv la Festivalul Enescu din București. A colaborat, de asemenea, cu dirijori și instrumentaliști de pe întreg continentul european, din Statele Unite ale Americii, Orientul Mijlociu și Orientul Îndepărtat. Un adevărat muzician dedicat și un reprezentant al țării sale, Republica Moldova, Ilian Garneț a primit titlul oficial de Artistul Poporului în Moldova. Este și un pasionat muzician de cameră: a susținut concerte în Spania și Republica Cehă alături de Prague Piano Trio și a înregistrat la SWR Germany cu Paian Trio, iar materialul discografic a primit titlurile Cle d’Or în Franța și Golden Label în Belgia.

Ilian Garnet

Ilian Garnet

Concertul va fi dirijat de bagheta clujeanului Vlad Agachi, unul dintre cei mai activi și apreciați tineri dirijori români. Apariţiile sale sunt caracterizate de o deschidere specială către public: caracterul formal şi adesea sobru al concertelor de muzică clasică este înlocuit de un dialog concret cu spectatorii, de o prezentare inedită şi „hazlie” a partiturilor pe care le dirijează. Palmaresul său artistic este conturat de concerte alături de filarmonici din România și din străinătate (Porto, Wrocław, Boston, Haifa, Arkhangelsk, Piura), precum și de obţinerea unor burse internaţionale, printre care participarea la prestigiosul festival de la Tanglewood (SUA). Anul trecut, Vlad Agachi a fondat asociaţia Young Famous, ce creează legături valoroase între cei mai talentați tineri instrumentiști români și muzicieni consacrați cu reputație internațională.

Citiți mai multe despre Vlad: Tinerii Clujului. Vlad Agachi, un dirijor atipic: explică muzica clasică pe înțelesul tuturor

Young Famous Orchestra a debutat în primăvara anului trecut prin două concerte extraordinare care au adus în sala de spectacol peste 3.200 de persoane. Cele două concerte din 2015 i-au avut ca invitați speciali pe Dan Grigore, pianistul Casei Regale, și pe reputatul psiholog Daniel David, alturi de care scena clujeană a experimentat în premieră un concept inedit de prelegeri științifice pe acorduri clasice. Conceptul Young Famous își propune să readucă muzica clasică în prim-planul vieții culturale românești printr-o abordare modernă a concertului simfonic și apropierea acestuia de publicul tânăr.

Detalii și bilete aici sau la Agenția Teatrală din Cluj-Napoca, Piața Ștefan cel Mare nr. 14.

Postaţi un comentariu