Ziua Europeană Fără Mașini, marcată la Cluj prin Marșul Bicicliștilor

O nouă ediție a Marsului Biciclistilor Clujeni dedicată special Săptămânii Europene a Mobilității (SEM) și Zilei Europene Fără Mașini (ZEFM) va avea loc joi, 22 septembrie. Întâlnirea participanților se va da în Piața Unirii, începând cu ora 17:45. Startul efectiv al marșului va fi la ora 18:00, urmând să dureze circa o oră și jumătate. Marșul va fi urmat de la ora 20:00 de o dezbatere pe tema mobilității urbane în Cluj-Napoca, cu accent pe problemele circualției cu bicicleta, dezbatere care face parte dintr-o serie de mai multe manifestări prin care Clubul de Cicloturism „Napoca” marchează la Cluj- Napoca „Ziua Europeană Fără Mașini”.

Traseul vizează de această dată zona centrală și cartierele Mănăștur și Grigorescu. Concret, traseul este: Piaţa Unirii – bd.Eroilor – P-ța Avram Iancu – str.Cuza Vodă – P-ta M.Viteazu – str.I.P.Voitești – P-ta M.Viteazu – str.G.Barițiu – Splaiul Indepdenței – bd. 1 Decembrie 1918 – Nodul N – Calea Florești -Calea Mănăștur – Cl.Moților  – str.Clinicilor – P-ța L.Blaga – str.Napoca – P-ța Unirii.

Marșul își propune să reamintească autoritatilor locale nevoia promovării utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport în oras, componenta esențiala a mobilității urbane durabile și alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun și deplasarea pietonală.

Citiți și: Bicicliştii clujeni protestează faţă de deficienţele pistelor de biciclete

„Este o ocazie mai specială pentru că această ediție a marșului este dedicată Săptămânii Europene a Mobilității 2016, care se desfășoară în 16-22 septembrie, culminând în 22 septembrie cu Ziua Europeană Fără Mașini, și este și aniversarea a nouă ani de marșuri lunare ale bicicliștilor clujeni, o aniversare tristă, pentru că era de dorit să nu mai fie nevoie de ele, să o fi luat deja autoritățile locale în direcția bună și publicul să nu mai simtă nevoia de proteste”, transmit organizatorii prin intermediul unui comunicat de presă.

Citiși și: Radu Mititean, director executiv CCN: „Nicio pistă din Cluj-Napoca nu respecta standardele și bunele practici în domeniu”

Nemulțumiri

Organizatorii sunt indignați de lipsa de transparența a autorităților locale, care nu au prezentat și care nu au supus dezbaterii publice planurile de noi piste de biciclete pe străzi precum Avram Iancu sau Gheorghe Barițiu, de calitatea redusă a majorității pistelor de biciclete mai vechi și mai noi, de faptul că autoritățile și-au încălcat promisiunea de a permite și bicicletelor accesul pe noile benzi dedicate transportului public, dar și de faptul că noile lucrări din oraș sacrifică spațiul verde și / sau pietonal în favoarea autovehiculelor și nou-anunțatele inițiative ale Primăriei clujene, cum ar fi îngustarea trotuarelor pe bd.21 Decembrie 1989 sau construirea unui nou parking auto pericentral, elemente ce încalcă principiile mobilității urbane durabile.

Citiți și: Sistemul de bike-sharing, interes crescut pentru clujeni: peste 4.200 de carduri au fost eliberate într-o lună

Postaţi un comentariu