Weekend călare la Castelul Bánffy din Bonțida: Zeci de cai și călăreții lor fac spectacol la Horseville Festival

Foto: Dan Bodea

În jur de 100 de sportivi și caii lor se vor întrece în acest sfârșit de săptămână în cadrul uneia dintre cele mai importante competiții ecvestre din România, Cupa Federației Ecvestre la Concurs Complet. Competiția se va desfășura în aer liber în weekendul 6-8 septembrie la Castelul Bánffy din satul clujean Bonțida și este activitatea principală a evenimentului Horseville Festival, aflat la prima ediție.

Conceptul de “concurs complet” s-a născut dintr-un test conceput odinioară pentru cavaleria armatei. În prezent, acesta include dresaj, cross-country și sărituri peste obstacole. Va câștiga concurentul care adună cele mai puține puncte de penalizare la finalul tuturor zilelor de concurs. Festivitatea de premiere va fi susținută de reprezentanții federației în cursul zilei de duminică.

Concursul Complet este una dintre cele mai grele probe de călărie având în vedere că toate probele din cele trei zile trebuie executate cu același cal, ceea ce devine foarte solicitant din punct de vedere fizic și psihic atât pentru animal, cât și pentru călăreț. Proba de dresaj va avea loc într-un manej, mai exact pe o suprafață amenajată unde se dresează caii și presupune executarea acelorași mișcări de către toți concurenții. Cross-country este o probă foarte grea pentru că obstacolele de pe traseu sunt fixe, ceea ce înseamnă să ai un cal curajos și bine pregătit. În ceea ce privește cross-ul, această probă se desfășoară pe lungimi diferite în funcție de nivelul de pregătire a calului, în timp ce proba de obstacole implică săriturile peste obstacole.

Potrivit lui Tudor Ciplea, unul dintre principalii organizatori ai evenimentului, pe lângă Cupa Federației Române Ecvestre la Concurs Complet, publicul va putea petrece timpul urmărind activități precum tir cu arcul călare, sesiuni de dresaj ecvestru, dresaj canin și dresaj cu păsări de pradă. Vizitatorii vor putea afla mai multe despre vinuri în cadrul unor degustări de vin, se vor putea delecta cu o expoziție de pictură în interiorul castelului și cu expoziția de șei, aduse de pe patru continente diferite. Cea mai veche șa datează chiar din Primul Război Mondial. Nu va lipsi nici muzica live, în cursul zilei de sâmbătă.

Va fi prezent la eveniment și Lehel Paszka, deținătorul unui record mondial pe care l-a obținut în 2015 La Dealul Pivnițele Mari din județul Covasna, în cadrul Galopiadei Secuieşti, unde fără frâu și șa, pe un cal în galop, a nimerit 15 ținte amplasate pe marginea pistei de 400 metri. El va fi prezent și la Horseville Festival unde va face o demonstrație spectaculoasă.

Pentru copii, principalul punct de atracție va fi zona de petting zoo unde pot interacționa cu animalele: ponei, măgăruși, ieduți. Vor exista ateliere de pictură, face painting, baloane uriașe de săpun, slime, string art, ateliere de pictat mandale. Tot pentru copii va fi amenajat un mini orășel gonflabil și vor fi puse la dispoziție plimbări cu ponei. Cei mai curajoși dintre ei, vor putea încerca experiența cu tiroliana sau tirul cu arcul. De asemenea, vor fi puse în scenă o serie de spectacole și scenete inspirate din basmele lui Petre Ispirescu ce vor implica cascadorii călare.

Foto: Dan Bodea

Tudor Ciplea practică echitația de aproximativ 30 de ani și în prezent este antrenorul secției de echitație a clubului Universitatea Cluj. Personal are patru cai care vor intra în competiție. „Cu asta mă ocup și asta știu să fac. Să cresc cai, să îi educ și să obțin rezultate bune cu ei”, a declarat Tudor Ciplea cu câteva zile înainte de eveniment.

Clubul clujean se află în primele cinci cluburi din țară ca nivel de rezultate în cadrul Federației Ecvestre Române.

„De șase ani mă ocup personal de secția de echitație. Am început cu buget mic, dar în urma rezultatelor am primit tot mai multe finanțări. De patru-cinci ani, la nivel de club suntem în ascensiune. Avem în jur de 30 de cai înscriși în club și vreo 18 sportivi. Călin Nemeș este pionul principal al clubului și caii mei personali îi încalecă el în concursuri. Anul acesta, de exemplu, a ieșit campion cu doi dintre caii mei la probele de obstacole la Finala Criterii Cai de la Piatra Neamț. Tot Călin Nemeș a participat la Campionatul European de Concurs Complet de Călăreți Rurali, ceea ce e foarte important pentru țara noastră”, a precizat Tudor Ciplea.

Printre rasele pe care le crește și antrenează Tudor Ciplea se numără Cal de sport românesc, Shagya Arab sau Selle Français. Până la vârsta de șapte ani, caii sunt considerați încă tineri. Un cal ajunge la potențial maxim la vârsta de 10-15 ani și drumul este foarte lung până când animalul învață să aibă încredere în călărețul lui.

Tudor Ciplea s-a urcat prima dată pe un cal la Herghelia Mangalia, pe când avea cinci ani și în urmă cu doi ani a arbitrat primul concurs acolo. Emoția a fost de nedescris, povestește sportivul. Pasiunea pentru echitație a descoperit-o însă pe la 13-14 ani, în cadrul Asociației Sportive Armata Cluj, singurul club la acea vreme.

„Cine își dorea să facă performanță trebuia să îndure. Performanța implică foarte multe sacrificii și nu de puține ori îmi venea să mă dau jos de pe cal și să renunț la tot. Dorința de a avea proprii cai a venit pe parcurs și astăzi nu văd cum viața mea ar mai avea sens fără ei”, precizează Tudor Ciplea.

Foto: Dan Bodea

În zona Fânațele Clujului, antrenorul are propria bază de echitație pe care a construit-o cu forțe proprii. Este vorba de Centrul de Echitație Noble Horses și cuprinde teren cu grajd, boxe pentru cai și teren de antrenament.

„Nu îmi place ideea de a face o școală de echitație doar pentru bani, deși am cal de școală de 17 ani care ar face ce spui în orice condiții. Cu toate acestea, nu l-aș suprasolicita doar pentru ca la sfârșitul zilei să îmi dea socotelile cu plus”, precizează Tudor Ciplea.

Potrivit antrenorului, întreținerea unui cal costă în jur de 200 de euro pe lună, asta în condițiile în care ai padoc pentru el și îi asiguri mâncare din resurse personale.

„Echitația este un sport foarte costisitor. Din păcate, multă lume abandonează după scurt timp cursurile. 700 de lei este un cost destul de mare pentru o familie, dar de dragul copiilor părinții fac sacrificii. Pentru agrement și relaxare nu există o vârstă recomandată pentru călărie. Toată lumea este binevenită. După două-trei ședințe însă îmi dau seama cine este talentat sau nu pentru acest sport. Este important să spui oamenilor adevărul. Dacă nu ai aptitudini, nu ai cum să faci performanță. Vorba antrenorului meu: Degeaba ai voință, trebuie și putință. Sunt părinți care cumpără cai pe bani grei pentru a-și mulțumi copiii, până își dau seama că au făcut o greșeală. Dacă nu știi să păstrezi calul măcar la nivelul la care l-ai cumpărat, dacă nu știi să îl provoci, el va merge în jos și nu te vei putea înțelege cu el”, explică Tudor Ciplea.

Horseville Festival este tipul de eveniment care îmbină cu succes sportul ecvestru cu o serie de activități speciale și show-uri ecvestre, precum și cu ideea de picnic cu familia și prietenii, toate alăturate cu scopul de a populariza echitația și frumusețea acestui sport nobil.

Biletele pentru Horseville Festival se pot achiziționa online de aici:

https://horseville.ro/ și https://www.bilete.ro/horseville-festival/sau la intrarea în festival.

Distribuie:

Postaţi un comentariu