Voluntarii cluburilor Impact au colorat pereţii Depozitului de Filme

Cel mai nou spațiu de petrecere a timpului liber din Cluj, Depozitul de filme, a contorizat sâmbătă, 18 octombrie, înainte de inaugurarea oficială, prima acțiune de voluntariat organizată de tineri în acest spațiu dedicat evenimentelor publice și proiectelor de implicare în societate. Astfel, peste 60 de voluntari din cluburile IMPACT și-au petrecut întreaga zi la Depozitul de Filme, colorand pereții în bandă desenată și bricolând mobilier de grădină.

Spațiul situat în cartierul Dâmbul Rotund a fost reabilitat prin campania „TIFF salvează Depozitul de filme”, în cadrul proiectului „Salvați Marele Ecran”, susținut de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Victoria Film și reprezintă primul pas spre transformarea lui într-un Muzeu al Filmului. Proiectul amenajărilor a fost făcut de Roxana Tarko, voluntar TIFF.“Fiecare bucată de spațiu pe care o eliberam de pelicula abandonată afară m-a inspirat să gândesc o destinație pentru el. Știam că trebuie să avem o scenă unde să fie organizate evenimente și am amenajat-o în spatele clădirii, dar am decis să păstrăm cea mai parte a vegetației și să creem luminișuri cu locuri de joacă pentru copii sau cu bănci unde să se retragă adulții” explică ea.

impact

Voluntarii IMPACT au oferit soluția de a colora pereţii albi ai clădirii gândită de la început ca depozit de pelicule:  “Când am văzut cât de generos e spațiul mi-am spus că nu putem doar să-l colorăm, ci trebuie să-I dăm o semnificație“, a declarat sirectorul artistic al acţiunii, Smaranda Suciu, coordonator local al Fundației Noi Orizonturi și specialistă cu diplomă de master în arte și antropolgie vizuală. Și-a amintit de lucrările pictorului american Roy Lichtenstein, care folosind ca sursă de inspirație benzile desenate, parodiază stereotipurile din cinematografia americanăși s-a gândit că este cea mai potrivită ilustrație pentru un spațiu în care odinioară se depozitau filme. “În plus, am vrut să fie o lecție subtilă pentru voluntarii care au participat la acțiune, pentru că mulți dintre noi cunoaștem lucrările acestui reprezentant de seamă al curentului pop-art, dar nu știm cine le-a făcut și ce reprezintă”, explică Smaranda. Ea a schițat vineri benzile desenenate pe care elevii IMPACT le-au colorat a doua zi. “Mai trebuie să facem niște retușuri și să desenăm partea superioară a peretului din spate, pentru care avem nevoie de o schelă ”, spune ea.

Zeci de proiecte în folosul comunității sunt derulate în fiecare an de copiii și tinerii care fac parte din cluburile IMPACT, coordonate de Fundația Noi Orizonturi și conduse de profesori sau studenți. În județul Cluj sunt active peste 20 de Cluburi IMPACT, în cadrul tot atâtor instituții școlare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu