Viitorul muncii: 57% dintre joburile din Cluj-Napoca sunt amenințate de automatizare

Cum va arăta viitorul muncii în Cluj-Napoca? Aceasta e tema principală a proiectului Cluj Future of Work (FoW), finanțat de Comisia Europeană prin programul de cercetare-dezvoltare Urban Innovative Actions în Cluj-Napoca. Chestiunea riscului reprezentat de automatizare și digitalizare pentru piața locală a muncii în viitor figurează pe agenda de preocupări a autorităților publice și a mediului de afaceri local. În acest context, Cluj Future of Work se concentrează în principal pe problemele culturale și sociale asociate muncii. Care sunt locurile de muncă care pot fi dezvoltate în sectoarele culturale și creative? Ce se va întâmpla în sectoarele cu risc de automatizare? Ce se va întâmpla în sectoarele care au deja probleme de integrare pe piața muncii?

Pentru că trăim într-o nouă eră tehnologică, trebuie să cercetăm cât de vulnerabilă este economia locală în fața automatizării. 57% dintre joburile orașului se vor afla în pericol din cauza automatizării. Pentru a găsi o modalitate de a gestiona situația și a veni cu soluții, am făcut și vom face cercetări, scenarii, sesiuni de instruire și consultări publice“, a afirmat Anamaria Vrabie, director al unității de inovare urbană la Centrul Cultural Clujean.

Prezentă la conferința Cluj Future of Work, desfășurată în 5 decembrie, la Cluj-Napoca, Anamaria Vrabie, director al unității de inovare urbană la Centrul Cultural Clujean, a anunțat că trei noi laboratoare se vor deschide în oraș în următorii ani: laboratorul CGI și VFX, laboratorul de machine learning și automatizare și laboratorul de dezvoltare de design. Cele trei laboratoare fac parte din planul de investiții asociat proiectului Cluj Future of Work. Mai trebuie spus și că orașul nostru este singurul din România selectat să primească finanțare prin fondul european de dezvoltare regională pentru găsirea de soluții inovatoare pentru abordarea unor provocări urbane.

În ceea ce privește vulnerabilitatea forței de muncă clujene în fața automatizării, cercetarea celor implicați în proiect a vizat tocmai identificarea sectoarelor vulnerabile la automatizare, ce impact va avea aceasta asupra pieței muncii și cum se va manifesta vulnerabilitatea actorilor sociali.

În Cluj, 57% dintre slujbe se află în risc de automatizare, iar la nivel național procentul este de 63%. Computerizarea reprezintă un mare risc mai ales pentru industrie. Mai ferite de acest risc, într-o oarecare măsură, sunt slujbele din domeniul serviciilor unde riscul de automatizare este de 51%. Oricum, noi trebuie să facem diferența între digitalizare și automatizare/robotizare. Conform cercetărilor noastre, la Cluj există trei aspecte principale care merită menționate: faptul că se operează cu muncă ieftină în raport cu prețurile forței de muncă din Vest, că ne confruntăm cu lipsa forței de muncă pe toate nivelurile și știm că vom folosi roboți doar dacă nu vom avea forță de muncă umană“, a explica sociologul Norbert Petrovici, conferențiar universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din UBB.

Reprezentantul Diviziei de Acțiuni Urbane Inovative a (UIA) Comisiei Europene, Pier Paolo Saraceno, a vorbit la conferință despre modul în care s-a modificat perspectiva asupra fondurilor publice în contextul politicilor europene de austeritate, dar și despre șansele procentuale mici de reușită ale unui proiect de inovare urbană. Mai mult, acesta a discutat și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească proiectele de inovare urbană pentru a fi luate în considerare de către Comisia Europeană. „Principala caracteristică a unui proiect european este că trebuie să fie chiar inovativ și trebuie implementat printr-un parteneriat de instituții pentru a crește per total capacitățile unui oraș. Proiectul mai trebuie să fie măsurabil și transferabil, adică să se găsească un set de indicatori pentru măsurarea progresului, dar să și fie un rezultat ce poate fi aplicat și în alte orașe europene“, a spus Pier Paolo Saraceno adăugând că la nivel european, rata succesului unui proiect de inovare urbană este de doar 6%.

[stextbox id=’info’ defcaption=”true”]
Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca și este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Clusterul de Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Clusterul Transilvania IT, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.Valoarea totală a proiectului este de 5,6 milioane de euro. FoW lucrează pe trei scenarii: antreprenoriat cultural, muncă informală și Work 4.0 și studiază și testează oportunitățile pentru oraș pentru a se pregăti pentru piața muncii a viitorului.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu