VIDEO/ Tiberiu Ușeriu, câștigătorul ultramaratonului de la Cercul Polar, primit ca un erou la Cluj

Ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu s-a întors acasă.

Tiberiu Ușeriu, maratonistul care a câștigat cursa de anduranță de 566 de kilometri desfășurată în Canada, în zona Cercului Polar, a fost primit ca un erou pe Aeroportul Internațional Cluj de zeci de fani, familie și prietenii acestuia. Bistrițeanul s-a îmbrățișat și pozat cu toată lumea și a povestit că frigul de -52 de de grade a fost un adversar chiar mai puternic decât ceilalți concurenți pe care i-a pierdut în urmă pentru că, spune el amuzat, „m-am speriat de ei și am fugit mai tare”.

Tiberiu Ușeriu, câștigătorul ultramaratonului de 566 de kilometri de la Cercul Polar a fost întâmpinat de zeci de oameni la întoarcerea acasă. Printre ei s-au numărat prietenii și familia maratonistului, dar și mulți voluntari ai ONG-ului Tășuleasa Social. Tibi a fost așteptat pe Aeroport cu mesaje de încurajare, iar cei prezenți i-au cântat „You are the champion” (Tu ești campionul).


„Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine. Să știți că mi-am dat seama acum că sunt un om ca toți ceilalți. Am avut probleme mari de sănătate și mi-am dat seama că sunt muritor. Aș fi putut alerga de la Tășuleasa Social, prin Siberia, până la Cercul Polar și cred că nu s-ar fi auzit nimic dacă nu ar fi fost acești oameni în spatele meu care m-au ajutat atât de mult. Sunt ambasadorul Tășuleasa Social, ei m-au format”, a declarat Tiberiu Ușeriu la sosire.

Tiberiu a precizat că, dincolo de aprecieri și felicitări, el nu se consideră un sportiv de performanță. Acesta a mai dezvăluit și strategia sa- una cât se poate de simplă: „Am avut competitori de elită, dar eu m-am speriat de ei, am fugit mai tare și am câștigat”

„Eu nu consider că ce am realizat este cu adevărat o performanță. Nu putem confunda sportul de performanță cu ce am făcut eu. Este însă o performanță pe plan sportiv amator, dar să nu confundăm lucrurile. Sunt puțin stânjenit de această primire și sincer nu mă așteptam. Am văzut pe Facebook că s-a făcut multă vâlvă. Nu știu dacă era cazul, dar sunt surprins plăcut și îmi place că se întâmplă asta. Strategia mea a fost să îi sperii de la început ca să nu se țină după mine. Am avut competitori de elită, dar eu m-am speriat de ei, am fugit mai tare și am câștigat”, a declarat el la sosire.

Bistrițeanul în vârstă de 42 de ani a explicat că cel mai mare dușman a fost frigul. Nici problemele de sănătate nu i-au dat pace maratonistului, însă dorința de a ajunge la capăt l-a ținut conectat la realitate chiar și atunci când halucinațiile i-au tulburat mintea.

„Frigul a fost cel mai dificil de suportat. Am avut și temperaturi de -52 de grade și am avut și degerături. Nu a fost mai greu decât mă așteptam pentru că am fost foarte pregătit. Am fost luat prin surprindere de multe ori, dar îmi place să ies din zona de confort și de asta am reușit să câștig. După cursă nici nu ne-am mai recunoscut între noi pentru că arătam groaznic. Ne-am felicitat toți, dar abia a doua zi, după ce ni s-au dezumflat fețele, am putut vorbi. Am avut și degerături, dar sunt normale la curse atât de lungi. Nu am dormit trei zile ca să obțin acel avans și am avut și halucinații, dar au fost destul de frumoase, niște desene animate. Acolo totul în jurul meu era înghețat, mâncarea trebuia lipită de corp ca să se dezghețe, apa îngheța instantaneu și era totul groaznică. Au fost și părți frumoase pentru că am văzut Aurora Boreală. A fost pentru prima dată, că nu merg în fiecare zi la Cercul Polar. Mâncarea mi-a ajuns, am și adus înapoi pentru că m-am gândit la asta, dar la alte lucruri importante nu m-am gândit. Cum ar fi medicamentele, de care aș fi avut mare nevoie, pentru că deși am avut asistență, aș fi primit doar aspirină care nu mă ajuta deloc pe mine, care am acum o infecție la picior din cauza frigului”, a spus Tiberiu Ușeriu imediat după aterizare.

Pentru perioada următoare, maratonistul bistrițean spune că va lua o scurtă pauză de la alergare, timp în care se va ocupa de proiectele Tășuleasa Social.

„Pentru viitor am de muncă la Tășuleasa Social. Sunt și acolo competiții cum este Via Maria Theresia, avem Școala de Munte de dus la capăt, dar pe plan sportiv, nu mai vreau să aud de alergat măcar două săptămâni. Nu vreau să mă opresc aici. Am învățat că am limite, dar încă nu mi le-am atins”, a mai spus Tiberiu Ușeriu.

Maratonistul Tiberiu Ușeriu (42 de ani) s-a întors în România, după participarea și câștigarea 6633 Arctic Ultra, un ultramaraton care se desfășoară în zona Cercului Polar și pe care românul l-a câștigat după a parcurs 566 de kilometri în aproape o săptămână. Tiberiu Ușeriu a ajuns pe Aeroportul Internațional Cluj din Luton, Anglia, și a fost așteptat de familie, prieteni și zeci de fani și voluntari ai ONG-ului Tășuleasa Social.

 

Postaţi un comentariu