VIDEO| Circul decepțiilor în vremea legii animalelor: leii, prezenți doar pe afișe și la casierie

Foto: Transilvania Reporter

Începutul anului 2017 redeschidea în mod brutal problema animalelor de circ, după ce un incendiu izbucnit la o anexă a Circului Globus din București a ucis 11 animale exotice. Șase luni mai târziu, în iunie 2017, Camera Deputaților adopta o lege care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri, cu excepția câinilor, cailor, delfinilor şi a unor păsări exotice. A fost un moment care a dat peste cap business-urile cu spectacole de circ și profiturile au scăzut chiar și cu 70%, după cum spune managerul Circului Németh, care recent a avut o săptămână de spectacole la Cluj-Napoca. Dar chiar și-așa, banii vin și business-ul merge: deși pe afișele din oraș circul anunța un show cu lei, tigrii sau zebre, publicul a primit spectacole cu ponei, cai, clovni și câteva reprize de acrobații executate de domnișoare îmbrăcate sumar.

Duminică, 9 octombrie, este ultima zi în care Circul Internațional Németh se află cu spectacole la Cluj-Napoca. Prima reprezentație este programată de dimineață la ora 11, chiar în timp ce Simona Halep joacă finala turneului de la Beijing. În fața casieriei circului stau șase oameni, iar un tătic se interesează de evoluția noului număr 1 mondial, în timp ce fiul său trage cu ochiul peste gard la o cămilă care se bucură de primele raze de soare ce pătrund în staulul improvizat în curtea circului.

Câteva animale stau și întâmpină spectatorii veniți să vadă lei și tigrii, așa cum îi anunțau afișele din oraș

O păcăleală voalată

Când ridică ochii din aplicația de livescore, tăticul vede lângă casierie un anunț ce îi taie cheful de circ: „Datorită intrării în vigoare a legii nr 17/2017 și a legii nr 205/2004, suntem obligați să ținem spectacole fără animale sălbatice”. Cumva, cel care a scris afișul a omis inițial cuvântul „sălbatice”, care mai apoi a fost adăugat cu o cariocă. Juniorului îi este explicată situația, dar tânărul încă speră, chiar dacă află de posibilitatea cheltuirii a mai bine de 100 de lei pe un show fără mult iubitele animale exotice: „Lasă, tati, poate o să vină și leul. Hai să mergem”.

Prețurile sunt piperate. Arena este împărțită în trei zone. Deși zona de spectacol este în formă de cerc, există biletele pentru „Lateral”. Un adult plătește 30 de lei. Pentru zona „Centrală”, biletul costă 40 de lei, iar la „Lojă” este 60. Copiii plătesc cu câte 10 lei mai puțin. Cumpărăm un bilet mediu, în zona centrală și primim tichete cu serie, dar nici un bon fiscal. Lumea plătește și intră în zona arenei, fără să știe că, de fapt, singurii lei de la spectacol sunt cei pe care tocmai i-a lăsat la casierie.

În arena circului este întuneric beznă. Ești întâmpinat de un miros răvășitor de bălegar și furaje, dar imaginea devine suportabilă în momentul în care două domnișoare te preiau și te direcționează spre zona de vizionare a spectacolului. „Loja” este reprezentată de niște scaune roșii puse chiar lângă arenă. Scaune de plastic, întocmai ca cele de pe terasele birturilor din cătunele uitate de lume. La Central și Lateral spectatorii se așază pe niște scânduri prinse în grabă pe profile metalice. Unele mișcă, toate sunt înnegrite de vreme și murdărie, iar câteva chiar se desprind, punând în pericol publicul. Nimeni nu comentează nimic însă și se îndreaptă spre zona de gustări.

Un suc costă cinci lei, o pungă de popcorn de maxim 50 de grame costă tot cinci lei și se mai pot cumpăra jucării chinezești de tot soiul. Copiii vor, iar părinții se conformează imediat din dorința de a nu le strica celor mici duminica. În ciuda prețului piperat, popcornul are efecte salvatoare: pe măsură ce tribunele se populează tot mai mult, mireasma de porumb cuprinde cortul circului și atmosfera devine mai suportabilă.

Chiar dacă nu părea, până la 11:15 când începe spectacolul, în cort se află peste 120 de persoane. Părinți, copii și bunici, cu toții așteaptă spectacolul care promitea pe afișele din oraș un show cu elefanți, lei și zebre.

Ponei, cai și dansatoare

Începutul este promițător. Arena este cuprinsă de un spectacol de lumini care determină un copil să izbucnească în plânsete isterice. Se calmează imediat și începe să râdă când în arenă își fac apariția patru ponei. Micuțele cabaline se învârt în cerc, totul este coordanat de dresor, poneii fac pe rând câte o piruetă și după cinci minute se trece mai departe. Apare un cal și toată lumea este uimită. Face și el câteva ture, o piruetă și un nou număr se încheie.

Ce urmează? „Urmează frumoasa Theresa, din Croația”, anunță prezentatorul. „Oare e girafa, buni?”, întreabă puștiul de lângă mine, care a venit la circ adus de bunica lui. Theresa este însă o tânără care urmează să prezinte un număr de acrobație cu cercuri. Sigur, probabil că în limbaj de specialitate numărul se numește altfel, dar asta nu mai contează pentru nimeni, în condițiile în care tânăra îmbrăcat sumar reduce la tăcere întreaga audiență. Pe piesa Express a Christinei Aguilera, fata din arenă începe să jongleze cu tot mai multe cercuri. „E-X-P-R-E-S-S, love, sex/ Ladies no regrets”, se aude din boxele arenei. „Uite, tatii, uite ce faaaace”, strică celălalt puști de lângă mine. Tatăl său a uitat de meciul Simonei Halep și este, așa cum fiul său îi sugerează, pe deplin concentrat pe evoluția din arenă.

Mai vin câțiva cai, un număr de echilibristică, un clovn și urmează pauza. La două ore de spectacol, 15 minute sunt pauză. Cumva ca la operă. Dar spre deosebire de operă, pauza de la circ este un nou prilej de a face bani. Cum cămila figurează ca animal sălbatic și în România trebuie să stea pe tușă, mamiferului i s-a găsit altă întrebuințare: pentru doar 20 de lei, spectatorii se pot poza cu animalul. Poza este făcută cu un aparat foto digital de tip „săpunieră”, deși lumina în cort este departe de orice standarde de calitate fotografică. Un ponei este înhămat la o trăsură și pentru 10 lei/copil, micuții se pot plimba câteva ture prin arenă. La căruță trage poneiul cât îl duc puterile, dar trage și unul dintre angajații circului. Muncă de echipă. Micky și Minnie Mouse sunt și ei disponibili pentru poze, tot contra-cost.

Spectacolul mai continuă cu aparent faimoasa Roată a Morții despre care aflăm, de pe afiș, că se află în premieră în România. În 2017. La ora 13 fix spectacolul se încheie, și copiilor pare că nu le vine să creadă: în ciuda tuturor speranțelor lor, animalele exotice au rămas doar pe afiș, iar în arenă au văzut cai, ponei, un clovn, acrobați și, pentru cine a avut vârsta necesară să aprecieze, câteva domnișoare foarte atrăgătoare.

„Nu putem schimba afișele”

Primele explicații vin de la prezentator, care încearcă să lămurească situația:

„Circul nostru internațional deține peste 50 de animale exotice, dar din păcate, Guvernul României a aprobat această nouă lege cu interzicerea animalelor sălbatice în spectacole de circ. Din păcate. Spectacolul a luat sfârșit. Vă dorim o după amiază cât mai plăcută”.

Cu toate acestea, pare simplu de înțeles faptul că dezamăgirea putea fi evitată dacă anunțul era făcut încă de pe afișele lipite peste tot în oraș.  Acest lucru nu s-a întâmplat, ba mai mult, pe afișe erau animale exotice ce dădeau de înțeles faptul că spectacolul Circului Németh nu este afectat de noua lege. Explicația pentru această problemă a venit de la mangerul Emilio Robert.

„Afișele au fost făcute anul trecut. Nu le putem schimba de la o lună la alta. Trebuie minim un an. Se face o comandă specială în Italia și așa se procedează”, a explicat el.

Oricum, încasările au scăzut substanțial de la intrarea în vigoare a legii, se plânge el. 70% mai puține bilete vândute, raportează managerul Circului Németh, în ciuda faptul că inclusiv la spectacolul de duminică, tribunele erau pline în proporție de 75%.

Noua lege le creează organizatorilor și probleme de logistică: cum în estul Europei, România este una dintre puținele țări cu o astfel de lege, animalele exotice trebuie ținute pe tușă, în parcuri special amenajate pentru ele. Nu a fost cazul și acum, când animalele sălbatice nu au mai făcut deplasarea în România.

„Am renunțat la animalele sălbatice și folosim doar animale permise de lege. Când venim cu toate animalele, trebuie să le ținem în parcuri special amenajate. Acum, la Cluj-Napoca, nu a fost cazul. Ele au rămas acasă. Noi mai avem spectacole în Ungaria, Ucraina și Italia, dar acolo nu este o lege de acest fel”, mai spune Emilio Robert.

Legea animalelor

Proiectul de lege care prevede interzicerea folosirii animalelor în circuri, cu excepţia câinilor, cailor, delfinilor şi a unor păsări exotice, a fost adoptat cu 201 voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 58 de abţineri, de Camera Deputaţilor, care este for decizional în această speţă.

Potrivit proiectului de lege iniţial, era interzisă folosirea animalelor sălbatice, fie capturate din natură, fie născute în captivitate, în spectacole de circ şi în orice alt tip de spectacol sau expoziţie, notează News.ro.

Deputaţii din Comisia pentru agricultură au adoptat o serie de amendamente prin care se permite folosirea în spectacolele de circ a câinilor, cailor, delfinilor şi animalelor din acvarii şi a unor specii de păsări exotice granivore.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă şi folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu