Viceprimarul Dan Tarcea despre marşul Cluj Pride: o manifestaţie a fost suficientă, dar nu înseamnă că nu vor primi o altă autorizaţie în condiţiile legii

Dan Tarcea/ Foto: Dan Bodea

Marşul LGBT, organizat în weekend pentru prima oară la Cluj, continuă să işte controverse. După ce a declarat la o emisiune radio că o manifestare de acest gen este „suficientă”, viceprimarul Dan Tarcea răspunde reacţiilor aprinse stârnite de intervenţia sa şi dă asigurări că se va respecta legea.

– De ce aţi făcut această declaraţie, există noi cereri, o nouă intenţie de a organiza un asemenea marş?

– Nu există nicio astfel de intenţie, sau cel puţin mie nu mi-a fost adusă la cunoştinţă intenţia de a face o nouă paradă, un nou marş. A fost o părere personală în care m-am referit că, în acest moment, o manifestaţie a fost suficientă. Clujul a dat dovadă de deschidere, a demonstrat că e un oraş cosmopolit şi tolerant pentru că au fost autorizate, conform legii, ambele manifestări, atât a comunității LGBT, cât și a Noii Drepte. Dar cred că sunt şi alte oraşe din România la fel de deschise şi transparente ca şi Clujul și reprezentanţii comunităţii LGBT pot să îşi desfăşoare şi acolo activitatea. Asta nu înseamnă că la Cluj-Napoca nu vor primi şi o altă autorizaţie, dacă ei vor solicita acest lucru. Se va analiza şi se va lua decizia la momentul respectiv, dacă este locul potrivit, dacă este spaţiu, dacă orele sunt disponibile şi dacă nu sunt alte manifestaţii în zonă. Deși declaraţiile mele au fost scoase din context, eu strict la asta m-am referit (n.r. în acea intervenţie la radio).

Citiți și:

800 de persoane au participat la prima ediție Cluj Pride, marșul comunității LGBT: „Astăzi am scris o pagină de istorie”

– Declaraţia dumneavoastră a fost însă interpretată exact în sensul în care cei de la LGBT+Q nu vor mai primi autorizaţie.

– Fiecare interpretează cum doreşte, dar eu strict la sensul acesta m-am referit.

– Ce părere aveţi referitor la comentariile legate de faptul că marşul celor de la LGBT+Q a fost „marginalizat” pe malul Someşului şi că s-a obţinut foarte greu autorizaţia?

– Nu este aşa. Ei au făcut peste 20 de cereri și au cerut autorizarea pentru acest loc. Au avut mai multe locaţii propuse în care au solicitat autorizarea, dar acolo erau deja alte manifestaţii autorizate şi conform legii nu se pot autoriza două evenimente în acelaşi spaţiu şi pe acelaşi traseu. Acesta e şi motivul pentru care li s-a dat autorizaţie în zona respectivă şi, repet, este conform solicitării lor.

– Cum comentaţi incidentul violent de la cealaltă manifestaţie, credeţi că jandarmeria a reacţionat exagerat?

– Este un incident care, din nefericire, a pus o pată pe Cluj. Clujul este un oraş tolerant. Cred că jandarmeria şi-a făcut datoria, că a fost prea impulsivă sau agresivă, asta poate fi într-adevăr o discuţie. Poate că puteau să găsească şi alte modalităţi de a stopa incidentul. Dar gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă unul dintre manifestanţi arunca, de exemplu, cu o sticlă şi o lovea pe artistă, ce s-ar fi întâmplat atunci? Cred că jandarmeria a făcut ce trebuia să se asigure că nu vor fi nici un fel de victime la aceste evenimente şi fiecare să poată să-şi exprime opinia într-un mod liber. 

Citiți și:

Exces de zel din partea jandarmilor într-o piață publică din Cluj: O tânără a fost bruscată și ridicată „pe sus” pentru vociferare

Postaţi un comentariu