Vicepreședintele CJ Cluj, Ioan Oleleu îi cere demisia lui David Ciceo, directorul aeroportului: „Pista este un model de jaf public”

Ioan Oleleu, fost vicepreședinte CJ Cluj (FOTO: Dan Bodea)

Ioan Oleleu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, susține că lucrările efectuate la pista de de 3500 de metri (prima etapă) și lucrările aferente sunt un „model de jaf public” realizat prin zeci de acte adiționale care au crescut valoarea contractului inițial aproape două ori.  Oleleu i-a cerut public directorului Aeroportului Internațional Cluj demisia atât din această funcția cât și din cea de președinte al Consiliului de Administrație, anunțând de asemenea că va acționa în judecată pe toți cei care i-au adresat acuzații.

Potrivit lui Ioan Oleleu, prima etapă a lucrărilor la pista de aterizare în lungime de ridică numeroase suspiciuni și pot fi considerate un „model de jaf public”, la fel cum a fost și în cazul terminalelor la aeroport unde prețurile s-au dublat de la contractul inițial până la efectuarea ultimei plăți.

„Pista este un model de jaf public. Cer public instutițiilor statului să verifice cum s-au desfășurat contractele la aeroport la terminale cu atât mai mult cu cât CJ mai are de plată pentru acele terminale. Sumele s-au dublat pe acte adiționale și inclusiv la stadion poate a fost cazul.  La pistă, am știut de 22 de acte adiționale și am aflat că mai sunt patru acte de care nu știam”, spune Ioan Oleleu.

Conform DNA, pista de decolare/ aterizare în lungime de 3500 m- etapa I și suprafețe de mișcare aferente” face obiectul investigațiilor din dosarul penal al DNA Cluj. Acesta est și motivul pentru care, potrivit lui Ioan Oleleu, împrumutul de 50 de milioane de lei solicitat de Aeroportul Internațional Cluj nu poate fi garantat de către CJ Cluj, deoarece există suspiciuni în privința necesității acestei sume.

Cu fostul președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, arestat în dosarul pistei și directorul David Ciceo suspect în același dosar, Ioan Oleleu a solicitat public demisia celui din urmă.

„Solicit lui David Ciceo să îi dea demisia din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al aeroportului și din funcția de director. Oamenii din CA nu știu ce se discută acolo pentru că el este președinte.Le solicit să iasă cu o declarație publică vis a vis de ce se întâmplă la aeroport. L-am crezut pe Ciceo când a spus că poate fi președinte al CA și director și am făcut o mare greșeală. De asemenea, afirmațiile calomnioase la adresa mea și la adresa CJ mă facă să cer stoparea acestor lucruri. Inteționez să mă adresez intanțelor de judecată pentru încetarea acestor afirmații care m-au prejudiciat pe mine și familia mea și asta nu poate rămâne nepedepsit. Mâine voi înainte plângerile  împotriva tuturor celor care se fac vinovați”, a declarat Ioan Oleleu care va acționa în judecată persoane al căror nume nu a dorit să îl precizeze în baza unor acuzații de calomnie și „multe altele”.

Funcționarea aeroportului nu este pusă în pericol

Președintele CJ CLuj, Vakar Istvan și vicepreședintele instituției au dat totuși asigurări că, în urma unor discuții cu instituția bancară care a acordat împrumuturi aeroportului, aceasta este dispusă să aștepte până când situația se va fi clarificat, lucru pe care și CJ Cluj îl așteaptă în ideea garantări împrumutului de 50 de milioane de lei solicitat de aeroport.

„Am asteptat până am avut ceva pozitiv de spus. Am avut o întâlnire cu Garanti Bank și vreau să transmit că blocrea conturilor aeroportului, ceea ce ar fi dus la sistarea lucrărilor și a funcționării obiectivului, aceste planuri nu există. Banca s-a arătat disponibilă să discute reeșalonarea datoriilor, nu s-a vorbit despre blocarea conturilor niciun moment. Mesajul meu este unul pozitiv. Una dintre cele mai improtant e investiții ale noastre este aeroportul, nu ne permitem să fie blocat dar tot ce se întâmplă acolo trebuie să fie legal”, a declarat Vakar Istvan.

După ce sindicatul și angajații aeroprotului au anunțat proteste, Ioan Oleleu a dat asigurări că salariile vor fi plătite iar împrumutul solicitat va fi garantat dacă auditul cerut de CJ CLuj va arăta că suma este justificată.

„Este o suspiciune de fraudă asupra lucrărilor executate și nu se poate face excepție de la acest fapt. Vom găsi soluții, aeroportul nu se blochează, oamenii își vor primi salariile. Facem eforturi pentru deblocarea plăților, a proiectului și soluționarea suspiciunilor de frauda. Am solicitat o întâlnire cu banca, ea s-a concretizat ieri și ei ne-au asigurat că nu doresc să blocheze instituția aeroportului. Banca nu deține un titlu executoriu cu care să poată face acest lucru. <<Nu putem legal să blocăm conturile și nu avem acest interes>>”, a explicat vicepre;edintele CJ Cluj.

Chiar dacă în luna ianuarie a acestui an nu se punea problema blocării îmrpumutului, recentele evenimente de la CJ Cluj fac actuala conducere să se gândească de mai multe ori înainte de a lua o decizie.

„În ianuarie, când am spus că vom garanta împrumutul lucrurile erau normale în CJ dar acum situația este alta. Avem un director suspect, un consilier foarte implicat,  un costructor implicat și un președinte CJ arestat motiv pentru care trebuie să ne asigurăm că plățile să se fac în deplină cunoștință de cauză. De asta am solicitat auditul curții de conturi.Cât timp există ancheta DNA nu putem semna un asemenea act în condțiile în care acest credit este posibil să nu fi trebuit să fie contract”, spune Ioan Oleleu.

Înștiințarea DNA cu privire la începerea investigațiilor la pista de decolare/aterizare a Aeroprotului Internațional Cluj (Foto: Dan Bodea)

Înștiințarea DNA cu privire la începerea investigațiilor la pista de decolare/aterizare a Aeroprotului Internațional Cluj (Foto: Dan Bodea)

Postaţi un comentariu