Vicepremierul Vasile Dîncu: Brexit a fost o metodă a Marii Britanii de a negocia noi privilegii

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat vineri, pentru news.ro, după anunțarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie că, în opinia sa, Brexit a fost mai degrabă o metodă de negociere cu Uniunea Europeană, respectiv o altă metodă de a negocia noi privilegii pe care Marea Britanie oricum le are în acest moment.

„Opțiunile Scoţiei sau ale Irlandei de Nord în favoarea rămânerii în UE arată că societatea britanică, cea progresită este mai degrabă pentru Uniune decât pentru a ieşi. Cred că politicienii britanici negociază în continuare cu politicienii europeni un statut special, un statut pe care îl au şi în acest moment, dar probabil care să fie mult mai puternic. Încă nu văd în acest moment un pericol de a ieşi Marea Britanie din UE, vom vedea evoluţiile viitoare, dar aşa cum am văzut mi se pare că aceasta a fost o negociere continuă. La nivelul Uniunii se creionează, în acest moment, ceea ce unii specialişti numesc un inel interior, adică ţări care se integrează tot mai mult şi care lasă tot mai mult din suveranitatea lor pentru a se integra şi ţări într-un inel exterior, care nu vor să renunţe la suveranitatea lor şi prin aceasta devin un fel de semiintegraţi în UE, adică Uniunea Europeană devine o Uniune cu două viteze, şi asta nu ne avantajează pe noi, pentru că în ţările noastre din Est avem nevoie de integrare cât mai puternică a UE ca să fim sprijiniţi să ajungem la un anumit nivel. Neexistând un exemplu până acum, era mai mult o idee teoretică, euroscepticii şi eurorealiştii, ca să spun aşa, nu aveau o foarte mare forţă în ţările în care încercau aceste strategii”, a spus vicepremierul Vasile Dîncu, totodată ministru al Dezvoltării Reginale și Administrației Publice.

Pe pagina sa de Facebook, vicepremierul a completat că ieșirea din UE a Marii Britanii poate fi privită și ca un pericol pentru că va da sens unui nou naţionalism în ţările din UE. „Din fericire, în România nu avem o formă de extremism, o puternică partidă antiunionistă referitor la UE, dar în multe ţări există asta. Cred că dacă polticienii din toate ţările Uniunii Europene vor găsi inteligenţa de a comunica cu popoarele lor, cu cetăţenii şi dacă ţin la acest proiect, el va merge mai departe”, a mai spus Vasile Dîncu. Potrivit acestuia, investiţiile directe în România ale Marii Britanii sunt undeva la 4% din investiţiile străine și nu există bănci în sistemul financiar românesc cu capital britanic care să inducă o problemă în sistemul bancar românesc.

Vicepremierul a arătat, însă, că o pierdere a României ar putea să fie faptul că se subţiază contribuţia la UE a Marii Britanii, care este de 8, 8 miliarde de lire sterline la bugetul Uniunii. ”Or, din această contribuţie România beneficiază în programele de coeziune, de dezvoltare”, a mai explicat el pentru News.ro

Marea Britanie a votat joi, 23 iunie, ieșirea din Uniunea Europeană după un referendum istoric pe care liderul partidului britanic eurosceptic UKIP, Nigel Farage, l-a numit „ziua independenței”. De cealaltă parte, tabăra care susținea rămânerea Marii Britanii în UE, numește rezultatul de azi „o catastrofă”. Rezultatul final după numărarea voturilor arată că 51, 89% dintre britanici au votat să părăsească UE, în timp ce 48, 11% au votat să rămână.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu