Vicepremierul Vasile Dîncu a participat la parada costumului popular de la Năsăud

Foto: timponline.ro

Mii de oameni din întreg județul Bistrița-Năsăud, dar și din alte zone ale țării s-au adunat astăzi, 15 mai, la Năsăud, pentru a participa la cea mai mare paradă a portului tradițional românesc menită să marcheze Ziua Costumului Popular. Printre cei care s-au alăturat inițiativei și au venit îmbrăcați în costume tradiționale s-a numărat vicepremierul Vasile Dîncu, originar din Bistrița-Năsăud, care a purtat un costum specific Văii Someșului și un clop cu șapte rânduri de pene de păun.

„Mă simt om, în primul rând, că în rest mă simt birocrat, politician și alte lucruri care nu țin neapărat de ființa noastră. Sunt foarte bucuros să văd că n-a murit sufletul românesc, cu toate că suntem mereu încercați de tot felul de lucruri. Cred că zona noastră merită să fie patria costumului popular, este cu adevărat o insulă de românitate care nu s-a pierdut de sute de ani. Noi ne-am născut în costume populare, după aceea ne-am stricat, îmbrăcându-ne în costume de alt fel. Aceste costume sunt izvorâte din sufletul românesc și noi rămânem îmbrăcați în aceste costume atâta timp cât nu ne pierdem sufletul”, a declarat Vasile Dîncu, citat de agerpres.ro.

Manifestările au debutat duminică, la ora 12.00, cu parada costumului popular românesc, care a avut ca punct final stadionul din localitate.

Pe gazonul stadionului, participanții au învățat să danseze Roata de la Runc de la maestrul coregraf Marin Barbu (Nea Mărin) și creatoarea de costume populare din comuna bistrițeană Salva, Virginia Linul. Dansurile au fost primite cu aplauze de către spectatori, care au umplut tribunele și zona din jurul stadionului.

Foto: Agerpres

Foto: Agerpres

Roata de la Runc este un joc popular vechi de sute de ani, originar din comuna bistrițeană Runcu Salvei. Primarului comunei, Anchidim Pavelea, spune că „Roata” se joacă în special la nunți și este însoțită „musai” de pahare de țuică și plăcinte cu brânză.

Manifestarea a continuat cu spectacole artistice susținute de ansamblurile invitate, dar și cu un târg al meșterilor populari.

 25 primării din Bistrița-Năsăud s-au implicat în organizarea celei mai mari parade dedicate costumului popular românesc, alături de Primăria Năsăud, Casa de Cultură „Liviu Rebreanu”, Consiliul Județean, Asociația „Turist în Bistrița-Năsăud”, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și școlile din zonă.

Citiți și: Ia românească. La Cluj, tradiția merge mai departe

Floarea iei românești, Cristina Chiriac: „Ia este soare, energie, istorie, pasiune, mândria de a fi român”

Distribuie:

Postaţi un comentariu