Vasile Dîncu: Vă provoc să lansăm un proiect cu 100 de măsuri de simplificare a administrației locale

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Vicepremierul Vasile Dîncu i-a îndemnat luni pe participanții la Forumul Administrației Publice Locale să se implice, prin propuneri, într-un proiect de simplificare administrativă, care ar urma să fie lansat în luna septembrie.

„Vrem să simplificăm cât mai mult. Am luptat, de la începutul guvernării noastre, să simplificăm cât mai mult administrația, pentru că simplificând administrația simplificăm și viața oamenilor. Am făcut un prim efort: ați văzut ultimele ordonanțe de urgență sau proiecte de lege legate de simplificare. Sper că în septembrie, cu ajutorul dvs — vă provoc să lansăm un proiect de 100 de măsuri de simplificare administrativă în ceea ce privește administrația locală. Putem să găsim. Am colecționat deja foarte multe din cererile dvs și le vom transforma în elemente de simplificare administrativă. Cred că aici putem să facem foarte mult pentru oameni și să schimbăm ceva acolo unde nu există în acest moment destul pragmatism”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în debutul forumului desfășurat la Palatul Parlamentului citat de Agerpres.

El a menționat că o parte din problemele enunțate în cadrul lucrărilor forumului urmează să fie rezolvate prin proiectul unui nou cod administrativ și proiectul unui nou cod de procedură administrativă.

„Este în curs de elaborare, avem o echipă, iar în septembrie vom prezenta în Guvern și societății Codul administrativ al României. Sper ca în luna octombrie să îl putem prezenta Parlamentului. Prin acesta urmărim reducerea, simplificarea legislației; eliminarea prevederilor legale paralele sau contradictorii, îmbunătățirea prevederilor legale actuale. Este vorba de codificarea integrală a 18 legi care guvernează administrația centrală și locală. Credem că este un pas important, ca și Codul de procedură administrativă a României, care reglementează principiile care guvernează procedura administrativă, clarifică concepte, termeni, instituții și proceduri”, a subliniat vicepremierul.

Potrivit Agerpres, Vasile Dîncu a menționat că în cadrul forumului vor fi lansate proiecte de legi și proiecte de ordonanță, precizând totodată că majoritatea cererilor președintelui Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, legate de statutul primarului, competențele acestuia și incompatibilități sunt rezolvabile.

„Strategia legată de funcția publică a fost prezentată deja public, este în acest moment în avizare și în câteva săptămâni va fi lansată printr-un proiect de lege”, a mai spus el.

Dîncu a avansat ideea unor centre de dezvoltare zonale. El a admis, de asemenea, că există un deficit de expertiză, precum și un deficit de personal în administrația locală.

„Prin modificări la legea 215/2001 vom crea criterii mult mai clare și standarde de cost pentru funcțiile din adminstrația publică, așa încât nu va mai exista acest aleatoriu sau acest hazard moral în care funcționează de multe ori, fiindcă s-au acumulat legi și privilegii pentru unele tipuri de funcționari”, a mai spus el.

Postaţi un comentariu