Vasile Dîncu: „Sunt bani pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic. Vrem să facem acest lucru fără relocarea oamenilor”

Foto: Dan Bodea

La 39 de ani distanță de la cutremurul care a pus la pământ o bună parte a Bucureștiului, zeci de clădiri din Capitală sunt un pericol pentru cetățeni, fiind clasate ca imobile cu grad de risc ridicat în caz de cutremur. Pentru a rezzolva această problemă, vicepremierul Vasile Dîncu spune că este nevoie de o schimbare legislativă astfel încât să prevaleze dreptul colectiv. De asemenea, acesta a mai declarat că lucrează la o soluție care să permită reabilitarea clădirilor fără a reloca locatarii, în condițiile în care fonduri pentru astfel de lucrări există din plin.

Prezent la Cluj în cadrul unei vizite de lucru alături de premierul Dacian Cioloș, vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că se lucrează la rezolvarea problemelor legate de clădirile cu grad mare de risc din București. Acesta a explicat că Ministerul Dezvoltării Regionale lucrează alături de Ministerul Justiției pentru a rezolva această problema.

„Există deja o echipă între ministerul pe care îl conduc și Ministerul Justiției. Încercăm să găsim o soluție pentru a face o modificare legislativă astfel încât să putem, în cazul clădirilor de locuințe, să depășim prevalența dreptului individual față de dreptul colectiv, lucru care în multe alte constituții există. Încercăm să vedem dacă putem fi lăsați să facem asta”, a explicat vicepremierul.

Vasile Dîncu a explicat că fonduri pentru astfel de lucrări există, întrucât bugetul ministerului nu a putut fi folosit tocmai pentru că legea îngrădește astfel de inițiative.

„Vreau să vă spun că din bugetul ministerului pe care îl conduc, anul trecut am cheltuit o cincime doar pentru că efectiv au rămas zone unde nu am putut să acționăm. Acum avem anul acesta un buget de cinci ori mai mare. Vrem să îl putem cheltui. Avem și o posibilitate de finanțare suplimentară, prin Ministerul Fondurilor Europene. Avem suma de 300 de milioane de euro pe care am putea-o accesa în anii care vin tocmai în acest sens, pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic și reabilitarea energetică”, a declarat Vasil Dîncu.

Vicepremierul a mai spus că e posibil chiar ca reabilitările să se facă fără să fie nevoie de relocarea locatarilor. În acest sens, Guvernul va colabora cu ambasada Japoniei.

„M-am întâlnit și cu ambasadorul Japoniei, am discutat cu el și vom face câteva schimburi probabil. Încercăm să facem consolidări fără a reloca oamenii. Există soluții și ne preocupă acest lucru. Sunt posibilități,  dar din păcate există o barieră legislativă. Din păcate există și o frică a oamenilor de a pleca din locuință, dar pe de altă parte unii nu au unde pleca și trebuie să găsim soluții de relocare a locuitorilor. Sunt multe locuințe cu oamenii în vârstă care nu au în acest moment o perspectivă și se gândesc că pentru ei ar fi o complicație foarte mare”, este de părere Vasile Dîncu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu