Vaccinul pentru bebeluși lipsește din cabinetele medicilor de familie încă din luna iulie

eepurl.com

Hexavalentul (vaccinul împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi a bolii determinate de Haemophilus influenzae tip b) pentru bebeluși lipsește din cabinetele medicilor de familie clujeni încă din luna iulie a acestui an. Potrivit doctorului Ioan Mureșan există șanse ca medicii de familie să primească vaccinul luna viitoare, dar nu există o certitudine în acest sens.

Medciul de familie Ioan Mureșan/ Foto: captură video Digi TV

Medciul de familie Ioan Mureșan/ Foto: captură video Digi TV

„Hexavalentul, vaccinul pentru copii sub un an lipsește din iulie. Astfel, în iulie, august și septembrie am fost în criză. Există date că vom primi vaccinul începând de luna viitoare, dar nimic nu e cert. A mai fost o criză din februarie până în iunie. Din câte am înțeles, Polisano, firma din Sibiu care făcea importul acestui vaccin a dat faliment. Se va ocupa altă firma care urmează să furnizeze vaccinul de luna viitoare. Sunt părinți care nu doresc să aștepte și merg și cumpără vaccinul de la farmacie. Sunt și părinți care așteaptă. De ce să le ia pe bani dacă în mod normal sunt gratuite?”, a explicat Ioan Mureșan pentru Transilvania Reporter.

O doză de vaccin variază între 250-270 de lei în farmacii, dar nici aici nu se găsește peste tot.

ROR se găsește gratuit la medicii de familie

În ceea ce privește celelalte categorii de vaccinuri, acestea există, dar medicii se confruntă cu un refuz categoric din partea unor pacienți, care, de frica efectelor secundare sau a informațiilor pe care le citesc pe internet, nu doresc să se imunizeze sau să își imunizeze copiii.

„Vaccinuri pentru copii mai mari avem, de exemplu. Dar și aici doar 70-80% dintre părinți aleg să își vaccineze copiii. 20% așteaptă să le spună la televizor că este epidemie și mor oamenii, apoi vin să își facă și ei. Vaccinul se face la un an, la cinci și la șapte ani. Îl avem în frigider, miercuri am fost, am cerut pentru 20 de copii. Nu e deloc criză. Doar că lumea nu vrea să își vaccineze copiii, deși acestea sunt gratuite și conțin componente pentru trei boli: oreion, rubeolă, rujeolă.

MMR sau cum este cunoscute pe românește, ROR, este cel mai bun vaccin pe plan mondial, se găsește. Vaccinul nu trebuie luat de la farmacie dacă e cuprins în programul național și este gratuit. Toți medicii de familie îl primesc de la Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj. Lumea citește pe internet că nu e bine să faci vaccinul. E mai bine să bei ceai de coada șoricelului și atunci te vindeci de toate bolilele”, spune medicul.

În ceea ce privește gripa, situația e la fel. Cei mai mulți oameni refuză să se vaccineze. „Astăzi ne-a trimis Direcția Sanitară tuturor medicilor din județ o dispoziție ca în termen de patru zile să facem catagrafia pentru gripă. La gripă voi cere 100 de vaccinuri. Voi sta cu ele în frigider. Oamenii care au boli cronice: astm bronșic, TBC, cancer, tensiune și alte lucruri intră la gratuitate. Ne rugăm de ei să își facă vaccinul. Când apare la televizor sau în presă că a mai murit cineva de gripă, atunci mai vine câte un val de pacienți să se vaccineze. Sunt invidios: oamenii mai mult ascultă ce le spune presa decât ce le spune doctorul!”, spune medicul.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP), Mihai Moisescu, la nivelul județului Cluj s-au raportat 101 cazuri de rujeolă în zona municipiului Dej, fiind în mare parte vorba despre copii nevaccinați la termen.

Citiți și: Peste 100 de cazuri de rujeolă înregistrate de DSP Cluj. Nevaccinarea, principala cauză a epidemiei

5 Comentarii

  1. ernesto spune:

    „Hexavalentul, vaccinul împotriva rujeolei pentru bebeluși lipsește din cabinetele medicilor de familie clujeni încă din luna iulie a acestui an.” – care vaccin lipseşte de fapt, că sunt diferite? Hexavalentul e una, iar vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului (şi varicelei) (ROR sau RORV) e alta. Deci, cum stăm de fapt?

Postaţi un comentariu