Un simulator de Airbus A320 cu o bază de date de 24.000 de aeroporturi, inaugurat la Cluj

Simulator are o bază de date cu peste 24.000 de aeroporturi și poate reda diferite situații de criză.

Un simulator 1:1 al aeronavei Airbus A320 a fost inaugurat vineri, în premieră națională, la Cluj-Napoca, el fiind disponibil atât pentru cei pasionați de aviație cât și pentru piloți, în condițiile în care dispozitivul dispune de o bază de date cu 24.000 de aeroporturi din toată lumea și poate simula diverse situații de urgență care pot să apară la bordul aeronavei.

Imaginile folosite în simulator sunt preluate din satelit și prezintă cu o acuratețe foarte mare tot ceea ce vede un pilot atunci când încearcă să aterizeze pe un aeroport, scopul simulatorului fiind atât de divertisment, cât și pentru perfecționarea tehnicilor de zbor în cazul piloților.

„Este o replică a cabinei la scara de 1:1 şi face exact ce face un avion real. Senzaţiile sunt identice cu cele ale unui avion normal. Scopul simulatorului este să oferim accesul la comenzile avionului celor care nu au avut ocazia să experimenteze un zbor, dar şi să pregătim piloţii care pot testa diverse situaţii de urgenţă cum sunt oprirea unui motor, izbucnirea unui incendiu sau depresurizarea avionului. Baza de date a simulatorului conţine 24.000 de aeroporturi din toată lumea, imaginile proiectate fiind capturate din satelit, fiind cele reale. Din simulator se vede exact ce vede un pilot din cabina avionului”, a spus Marius Petriman, instructorde Airbus A320 și co-fondator al echipei care administrează simulatorul.

Echipa care administrează simulatorul este formată din piloţi şi un psiholog, a achiziţionat părţile componente din străinătate, acestea fiind mai apoi aduse la Cluj-Napoca, unde dispozitivul este folosit chiar și în scopuri terapeutice.

„Sunt deja peste 200 de clienţi care vor să încerce simulatorul, persoane fizice, dar şi piloţi de linie care vor să facă pregătire pentru interviu. Derulăm şi cursuri de frică de zbor, în cadrul cărora explicăm cum funcţionează şi cum zboară un avion. Apelăm şi la un psiholog pentru tratarea fobiilor de zbor prin situaţii simulate”, a explicat acesta.

Noul simulator rezolvă și o altă problemă a piloților, care până acum erau neviți să meargă în străinătate pentru a exersa aplicarea măsurilor de urgență în timpul zborului.

„Chestiunile care se pot întâmpla în timpul unui zbor sunt foarte rare, dar atunci când se întâmplă trebuie să fii pregătit pentru ele. De aceea, obligatoriu, noi, piloţii, de două ori pe an mergem şi exersăm într-un simulator, în străinătate. Acum această testare se poate face la Cluj-Napoca. Simulatorul ne ajută să exersăm toate măsurile de urgenţă în situaţiile care pot să apară, este un mediu de pregătire suplimentar faţă de cel obligatoriu”, a spus Valentin Mihăilescu, pilot cu peste 15 ani de experiență.

O jumătate de oră în simulator costă 135 de lei.

Detalii pot fi găsite pe site-ul companiei.

 

Postaţi un comentariu