Un alpinist clujean a „cucerit” cel mai înalt vârf din Antarctica

Alpinistul Iuliu Ciprian Pătraşcu, bistriţean la origine, dar naturalizat în Cluj încă de pe timpul studenţiei, a reuşit să cucerească, la sfârşitul săptămânii precedente, Vârful Vinson (4897 m), cel mai înalt vârf de pe continentul Antarctica.

Evenimentul a avut loc în cadrul unei expediţii internaţionale formate din şapte participanţi: un nepalez, un canadian, un olandez, un australian, doi americani şi un român, aceasta desfăşurându-se în perioada 22 noiembrie – 8 decembrie 2014. Ciprian Pătraşcu a devenit astfel primul alpinist clujean care se poate mândri cu această realizare.

„Pot să vă spun faptul că, la început, am avut mari reţineri în legătura cu participarea mea în cadrul acestei expediţii. În primul rând, datorită faptului că eram singurul român, iar în al doilea rând din cauza faptului ca agenţia care a organizat toată logistica expediţiei nu ne-a dat opţiunea de a ne cunoaşte între noi înainte de această experienţă. Practic, noi toţi am fost puşi în postura de a ne cunoaşte doar cu o seară înainte de plecarea propriu-zisă în expediţie, în Punta Arenas, oraşul cel mai sudic din Chile, unde se organizează majoritatea expediţiilor care au ca scop explorarea şi cunoaşterea Antarcticii” a declarat alpinistul Ciprian Pătraşcu la întoarcere.

„În momentul în care mi-am cunoscut colegii de expediţie am constatat că toţi erau mult mai experimentaţi ca mine. Spre exemplu, am avut în echipă o persoană cu două ascensiuni reuşite pe Everest (una pe faţa nordică, cealaltă pe faţa sudică), altul care tocmai prin această ascensiune reuşise să devină un „Seven Summit Guy”, iar un alt coleg tocmai se întorsese din maratonul Antarcticii (42 km la temperaturi de -30/ – 40 grade Celsius, alergat prin zăpadă, traseu pe care-l parcursese în mai puţin de 6 ore!). Cu toate acestea, consider că la sfârşitul expediţiei am reuşit să păstrez reputaţia excelentă pe care o au alpiniştii noştri peste hotare, percepţie confirmată şi de invitaţiile primite la finalul expediţiei în vederea participării şi la alte proiecte similare comune viitoare” a mai declarat alpinistul clujean.

Continentul Antarctica este unul extrem de greu accesibil, nefiind locuit permanent în special din cauza condiţiilor meteorologice extreme (temperaturi constante de -30 /-40 grade Celsius), condiţii care combinate cu altitudinea şi vânturile care viteze de 50-70 noduri pe oră, transformă această experienţă în una extrem de provocatoare chiar şi pentru cei mai experimentaţi alpinişti. De asemenea, logistica organizării unei astfel de expediţii constituie o provocare în sine, accesul pe continent „in and out” se face doar săptămânal, dacă vremea o permite, timp de 3 luni/an, cu ajutorul unui avion rusesc vechi, care este obligat să aterizeze pe o pistă naturală din gheaţă.

Alpinistul Ciprian Pătraşcu devine cel de-al cincilea român, după: Lăcătuşu Ticu (în anul 2001), David Neacşu şi Zsombor Tulit (în anul 2009), precum şi Crina Coco Popescu (în anul 2011), care reuşeşte această performanţă până acum.

Ciprian Pătraşcu mai are la activ şi alte ascensiuni reuşite, printre care amintim cucerirea Vârfului Aconcagua (6962 m), în anul 2011 împreună cu alpinistul român Vasile Cipcigan (şef formaţie Salvamont-Salvaspeo Cluj), cucerirea vârfului Mont Blanc (4.810 m), în august 2013, în cadrul unei expediţii româneşti din care au mai făcut parte, printre alţii, şi alpiniştii Adrian Vălean şi Vlad Căpuşan, şi, de asemenea, cucerirea Vârfului Elbrus din Rusia (5.642), în august 2014, alături de alpinistul român Mihnea Prundeanu.

Participarea lui Ciprian Pătraşcu la expediţia din Antarctica a fost finanţată şi de Consiliul Judeţean Cluj.

 

Postaţi un comentariu