Momentele dinaintea incendiului din Colectiv, la Cluj, în expoziția lui Miluță Flueraș

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Miluță Flueraș, unul dintre supraviețuitorii incendiului în care au murit 64 de persoane în clubul bucureștean Colectiv, în 30 octombrie 2015, a organizat la Cluj-Napoca, în cadrul Photo Romania Festival o expoziție de fotografii din seara tragediei, Flueraș fiind unul dintre fotografii evenimentului care au surprins momentul în care a izbucnit focul. Expoziția cuprinde, printre altele, o fotografie care suprinde momentul în care artificiile ajung la buretele izolator din club iar incendiul izbucnește.

Expoziția cuprinde 15 instantanee pe care Miluță Flueraș le-a selectat din totalul fotografiilor realizate în data de 30 octombrie, în seara în care în timpul concertului formație Goodbye to Gravity, un incendiu a izbucnit în clubul Colectiv și a ucis 64 de oameni.

„Mă bucur foarte mult să le văd expuse pentru că este prima mea expoziție cu ele printate, deoarece mai fuseseră puse doar online și preluate de toată lumea. M-am gândit că ar fi potrivit să aduc expoziția aici, pentru că în București lumea este mult mai apropiată de subiect, astfel că am vrut să ajungă la cât mai mulți oameni”, spune Miluță Flueraș.

Acesta a selectat cele 15 fotografii din cele peste 300 realizate în acea seară. Multe dintre instantanee au fost făcute din greșeală, în timp ce fotograful încerca să se salveze și să iasă din club.în cadrul expoziției există inclusivă o fotografie care suprinde momentul în care jerba de artificii ajunge la burete, iar acesta ia foc.

Fotografia care suprinde momentul de dinaintea izbucnirii incendiului.

Fotografia care suprinde momentul de dinaintea izbucnirii incendiului.

„A fost destul de dificil să aleg cele mai bune fotografii care să reprezinte  cât mai bine atmosfera de acolo, cât erau de fericiți oamenii de acolo și cum nimeni nu se aștepta la ce a urmat acolo. Mă bucur că am putut să fac aceste poze și că au rămas totuși niște amintiri pentru familiile celor care nu mai sunt. Ele vor fi o mărturie în timp și au o valoare documentară. Am fost uimit să văd că am capturat  acele imagini, mai ales că le-am făcut involuntar. Era panică și din greșeală am făcut acele fotografii”, își amintește fotograful.

După câteva luni de spitalizare, Miluță spune că a revenit la activitatea de fotograf și se pregătește pentru următorul eveniment la care va participa: My Fair Lady, care va avea premiera în data de 26 mai, la București,

„Mi-am reînceput activitatea după aproape șase luni de concediu medical. Momentan sunt în recuperare și mai am de tras cel puțin un an. Pielea este cea mai sensibilă. M-am întors la muncă pentru că nu  sunt restrâns de starea mea de sănătate în ceea ce fac. Tocmai am câștigat o competiție și voi fi fotograful oficial al musicalului <<My fair lady>>, așa că acesta este următorul meu job”, mai spune supraviețuitorul.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 18-22 mai, la sediul Photo Romania Festival, de pe strada Emil Racoviță, numărul 37.

Foto: Radu Hângănuț

Foto: Radu Hângănuț

Postaţi un comentariu