UDMR și jandarmeria se bat cap în cap pe steagul Transilvaniei. UDMR: „Nu am cerut aprobare nici pentru folosirea steagurilor, nici pentru îndepărtarea acestora”

Bărbatul a primit un avertisment și a fost lăsat să participe în continuare la manifestație. Alte trei persoane nu au fost la fel de norocoase și au primit amenzi (Foto: Dan Bodea)
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Filiala clujeană a UDMR solicită explicații Jandarmeria Române, după ce joi, la manifestația prilejuită de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, o persoană a primit un avertisment și alte trei au primit amenzi de câte de câte 500 de lei pentru aveau asupra lor steagurile Transilvaniei. Jandarmeria a explicat anterior, prin intermediul unui comunicat, că amenzile au fost date la sesizarea organizatorilor, lucru negat de către UDMR.

Joi, la manifestația prilejuită de Ziua Maghiarilor de pretutindeni, trei persoane au primit amenzi contravenționale. Prin intermediul unui comunicat remis vineri, UDMR Cluj solicită explicații Jandarmeriei Române, subliniind faptul că nu organizatorii au sesizat cele trei persoane care aveau asupra lor steaguri ale Transilvaniei.

Citește și 

„Solicităm explicații Jandarmeriei Române pentru acțiunea de ieri, 15 martie, de îndepărtare a steagurilor Transilvaniei. În timp ce la evenimentul organizației locale a UDMR Dej, dedicat sărbătoririi zilei de 15 martie și la marșul comemorativ, au fost purtate steaguri românești, maghiare și UE, la Cluj, folosirea steagului Transilvaniei este în continuare considerat neconstituțional de către Jandarmerie. Acest fapt a fost comunicat, în mod explicit, organizatorilor de către angajații Jandarmeriei. Este de neînțeles cum, prin invocarea prevederilor Constituției, se interzice afișarea drapelului Transilvaniei, întrucât stema regiunii care figurează pe steag este o parte din stema oficială a României. Jandarmeria a adus mai întâi în atenția noastră faptul că persoanele care sosesc la ceremonie având asupra lor steagul Transilvaniei vor fi oprite, după care au solicitat organizatorilor să îi și informeze cu privire la această intenție pe cei care aveau asupra lor aceste drapele. Noi am acționat în consecință, fiind îndrumați în acest sens de către Jandarmerie”, a declarat Csoma Botond, președintele organizației județene a UDMR Cluj.

Foto: Dan Bodea

UDMR îi acuză pe jandarmi de „afirmații fățarnice și neadevărate”, președintele filialei Cluj a partidului explicând că nu au fost cerute aprobări pentru steaguri.

„Relatările Jandarmeriei, potrivit cărora steagul Transilvaniei a trebuit îndepărtat la cererea organizatorilor, sunt afirmații fățarnice și neadevărate. „Din partea Jandarmeriei nu am cerut aprobare nici pentru folosirea steagurilor, nici pentru îndepărtarea acestora. Solicitarea noastră către autorități a vizat strict – așa cum și legea prevede – informări cu privire la data și locul desfășurării evenimentului, respectiv traseul marșului comemorativ. Procedăm la fel de fiecare dată când ne pregătim de organizarea unui eveniment în spațiu public. Tocmai din acest motiv am solicitat, chiar și în cadrul discursului meu, explicații din partea autorităților, deoarece consider că măsurile întreprinse au fost ilegale”, a adăugat președintele UDMR Cluj.

Csoma Botond a mai precizat faptul că Organizația Județeană a UDMR va acorda asistență juridică persoanelor care au fost amendate în cadrul manifestărilor de miecuri, 15 martie.

Joi, la câteva ore după incidente, jandarmeria clujeană a explicat prin intermediul unui comunicat de presă că „urmare a celor sesizate de către organizator, jandarmii au identificat persoanele şi au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1500 lei, conform art. 26, lit f), din Legea 60 din 1991 republicată, pentru  <<refuzul de a părasi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acţiunilor>>”.

Postaţi un comentariu