UDMR și-a prezentat programul electoral: Autostrăzile Transilvania Nord și Sud, condiție pentru susținerea viitorului Guvern

Kelemen Hunor a declarat joi la Cluj că una dintre principalele condiții pentru ca UDMR să susțină viitorul guvern ține de finalizarea Autostrăzilor Nord și Sud, proiectul electoral al uniunii făcând referire la necesitatea unei noi constituții, creșterea salariului minim, scăderea de la 20% la 10% a pragului pentru folosirea limbii materne în instituții publice, dar și introducerea limbii maghiare ca a doua limbă oficială în Tinutul Secuiesc.

Kelemen Hunor a prezentat joi la Cluj proiectul cu care UDMR va merge în campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016. Consolidarea drepturilor comunității maghiare, învățământ de calitate, dezvoltarea infrastructurii și a mediului rural în Ardeal și bunăstarea și siguranță pentru toate familiile sunt cele patru deziderate din proiectul electoral al UDMR, care pune accent pe finalizarea autostrăzilor Sud și Nord.

„UDMR este singura formațiune politică preocupată de construcția autostrăzilor. Vom susține activitatea viitorului Guvern cu condiția finalizării autostrăzilor Transilvania Nord și Transilvania Sud. Principalul nostru obiectiv este asfaltarea drumurilor din mediul rural și construirea drumurilor expres. Un alt obiectiv important este ca între două colţuri ale Transilvaniei călătoria cu trenul să dureze cel mult cinci ore şi nu nouă, cum se întâmplă în prezent. Este necesară reabilitarea transportului feroviar, modernizarea trenurilor și rețelelor de cale ferată. Până în 2018 aceasta înseamnă 345 de kilometri de cale ferată”, a explicat Kelemen Hunor.

Acesta a mai spus că începând de anul viitor trebuie reluată discuția cu privire la adoptarea unei noi constituții, care să cuprindă mai multe măsuri existențe încă din Proclamația de la 1918 de la Alba Iulia.

„Credem că în acest an și după alegeri trebuie să propunem o nouă constituție. Nu mai trebuie să repetăm ceea ce am făcut și am eșuat din cauza deicizie Curții Constituționale. Am încercat să amendăm constituția, dar este nevoie de una nou. Cu ocazia aniversării centenarului Marii Uniri România trebuie să aibă o noua consitutție, o constituție în care să fie incluse acele promisiuni făcute în rezoluția de la Alba Iulia de la 1918. Dacă Marea Unire reprezintă din punct de vedere juridic și moral baza României moderne, atunci acea rezoluție este literă de lege și trebuie respectate toate punctele ei. Suntem convinți că aceste chestiuni pot fi impuse într-o nouă constituție”, a mai declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Programul electoral al UDMR mai are prevederi legate de introducerea limbii maghiar în Ținutul Secuiesc ca a doua limbă oficială, după modelul din Tirolul de Sud, o propunere de reducerea a pragului de 20% pentru folosirea limbii materne în instituțiile publice, la 10%, eliminarea birocrației inutile, eliminarea instituție prefectului și o mai largă autonomie locală.

Postaţi un comentariu