Ucraina promite adoptarea rapidă a noii legi privind limbile regionale

Limba română ar putea redeveni oficială în Cernăuţi
Limba română ar putea redeveni oficială în Cernăuţi

Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a cerut înfiinţarea unui grup de lucru format din lingvişti, filologi şi specialişti în probleme sociale care să redacteze rapid noua lege privind limbile regionale, în condiţiile în care mai multe ţări UE au criticat Kievul pe această temă.

Preşedintele interimar de la Kiev a asigurat că noua lege privind limbile regionale va reprezenta interesele tuturor minorităţilor din Ucraina şi a subliniat că aceasta trebuie să fie definitivată rapid, pentru a pune capăt „speculaţiilor intense” pe această temă, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

„Noua lege va fi pe deplin echilibrată şi va reprezenta interesele tuturor grupurilor etnice şi ale minorităţilor naţionale”, a declarat Oleksandr Turcinov, citat de Ria Novosti.

Parlamentul de la Kiev a abrogat săptămâna trecută legea care permitea folosirea oficială a limbilor regionale în administraţia locală, în cazul în care 10 la sută din totalul populaţiei dintr-o regiune vorbeşte o limbă minoritară.

Abrogarea legii îi afectează şi pe români, care, potrivit Ministerului român de Externe, ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi, dacă nu ar fi divizată artificial în români (151.000 persoane) şi moldoveni (258.600 persoane).

Legea a intrat în vigoare în august 2012 şi a provocat protestele naţionaliştilor din vestul Ucrainei.

De asemenea, legea a oferit limbii ruse statut de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni administrative ale Ucrainei, inclusiv la Kiev.

Abrogarea a legii a fost criticată de Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia, dar şi de oficialii europeni.

 

Postaţi un comentariu