UBB, singura universitate din România în topul mondial Shanghai 2017

Universitatea „Babeș-Bolyai”, sediul central

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) este singura din România, care apare, pe un loc modest, în cel mai cunoscut top mondial al instituțiilor superioare de învățământ.

Este vorba de Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2017, mai cunoscut sub numele de Clasamentul Shanghai, dat publicității la mijlocul lunii curente.

Conform acestei ierarhii, universitatea clujeană se situează în zona locurilor 601-700 din 800 de universități clasate.

Primele 100 sunt ierarhizate una după alta, următoarele 100, în două blocuri de câte 50, iar de la locul 200 în jos, universitățile sunt evaluate în blocuri de câte 100. Anul acesta este pentru prima dată când Clasamentul Shanghai ierarhizează 800 de universități, față de 500, în anii anteriori.

Pe locul 1 se află, pentru al 15-lea an consecutiv, Universitatea Harvard (SUA), urmată, în top 10, în ordine, de: Stanford (SUA), Cambridge (Marea Britanie), MIT (SUA), Berkeley (SUA), Princeton (SUA), Oxford (Marea Britanie), Columbia (SUA), Caltech (SUA), Chicago (SUA).

În primele 20 de universități ale lumii mai figurează, din afara SUA, doar University College Londra (locul 17), Institutul Politehnic din Zurich, Elveția (locul 19) și Universitatea Tokyo, Japonia (locul 20). Cea mai bine clasată universitate din țările foste socialiste este Universitatea Carol din Praga, situată pe palierul 201-300.

Metodologia ARWU ia în calcul șase indicatori, printre care numărul de absolvenți laureați ai premiilor Nobel sau ai Medaliei Fields, numărul de angajați laureați ai celor două premii, numărul de cercetători des citați în 21 de domenii, numărul de articole publicate în revistele Nature și Science, numărul de articole citate în două indexuri globale, precum și un indice compozit de performanță, care ia în calcul ceilalți cinci indicatori, raportat la numărul de cadre academice.

Universitatea „Babeș-Bolyai” a obținut zero puncte la indicatorii privind premianții Nobel, 10,9 puncte la cel privind cercetătorii des citați, 3,3 puncte la cel privind articolele publicate în Science și Nature, 22,2 puncte la articolele citate în cele două indexuri globale de citări și 12,4 puncte la indicele compozit al perfomanței.

Faptul că UBB este singura universitate din România plasată la acest nivel al clasamentului „confirmă calitatea cercetării și a procesului educațional”, consideră reprezentanții instituției de învățământ. „Dorința noastră este, în mod firesc, aceea de a urca în mod constant în clasamentele internaționale importante, aceasta fiind și rațiunea pentru care principiul central al strategiei UBB este, alături de tradiție, excelența: în predare, în cercetare, în tot ceea ce facem”, a declarat Laura Irimieș, purtător de cuvânt al universității.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu