UBB, în top 10 mondial în domeniul cercetării tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca ocupă locul 7 la nivel mondial și prima poziție la nivel național în domeniul de cercetare dedicat tehnologiilor Carbon Capture and Storage (CCS), arată o analiză realizată la nivel internaţional şi publicată recent în Science of the Total Environment. Ierarhia cuprinde 744 de instituţii din întreaga lume, primele 10 locuri fiind ocupate de instituţii şi institute de cercetare din SUA (4), Marea Britanie (2), China (1), Germania (1), Olanda (1) şi România (1).

Conform aceluiaşi articol, prof. Călin Cormoş, membru al Departamentului de Inginerie Chimică al Facultății de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai ocupă, în urma cercetărilor efectuate în perioada 1997-2017, primul loc în România și locul 3 în clasamentul mondial al autorilor în acest domeniu, având un număr total de 15 articole din domeniul CCS incluse în această analiză și 340 de citări. Clasamentul a avut în vedere 2071 de autori care au abordat domeniul tehnologiilor de captare și stocare a carbonului în cei 20 de ani de referință.

Articolul care prezintă rezultatele de excepție ale UBB realizează o analiză comprehensivă a domeniului de cercetare Captarea și stocarea dioxidului de carbon (CCS). CCS este o metodă de prevenire a acumulării unor cantități mari de dioxid de carbon în atmosferă. Potrivit specialiștilor în domeniu, CCS poate juca un rol esențial în limitarea creșterii temperaturilor medii anuale la un nivel cu maxim 2 °C în plus față de nivelurile din perioada preindustrială. Din acest motiv, domeniul de cercetare CCS este considerat unul esențial și este într-o continuă dezvoltare, având implicații sociale, economice și de mediu majore.

Postaţi un comentariu