UBB este cea mai vizibilă universitate din România în topurile internaționale

Universitatea „Babeș-Bolyai”/ Foto: Dan Bodea

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca este cea mai vizibilă universitate din România în ceea ce privește apariția în topurile internaționale, potrivit „Raportului asupra Metarankingului Universitar – 2016”, publicat recent de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Raportul precizează faptul că prezentul clasament a reliefat 20 de universități românești cu vizibilitate internațională, toate de stat, din totalul de 92 de astfel de instituții de stat și private din România. Dintre aceste prime 20 de universități românești, cinci sunt universități cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional, ordinea lor ierarhică fiind următoarea: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (scor 13), Universitatea din București (scor 10), Universitatea Politehnică din București (scor 8), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (scor 7) și Universitatea de Vest din Timișoara (scor 6). Celelalte cincisprezece universități sunt grupate în categoria celor vizibile internațional (cu scoruri, în ordine, între 3 și 1).

„Plasarea UBB pe primul loc la nivel național a fost prevestită în ultimii ani de locurile ocupate de instituția noastră în clasamentele internaționale cele mai de prestigiu, în care s-a situat pe poziții comparabile cu cele deținute de universitățile din regiune (Cracovia, Varșovia, Budapesta, Bratislava, Ljubljana, Maribor etc.), în ciuda subfinanțării noastre cronice”, a spus acad. prof. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB. 

„UBB este prima universitate din țară, situându-se în topul Metarankingul Universitar-2016, fiind într-o ligă de prestigiu alături de alte universități românești. Sper să reușim și în viitor să ne menținem pe podium (prima sau cel puțin între primele trei universități ale țării) și poate, de ce nu, în unele dintre clasamentele internaționale să intrăm, în anii care vin, în Top-500. Planul Strategic al UBB (2016-2020) și Strategia Cercetării (2016-2020) au fost gândite și cu această funcție motivațională. Dar pentru a ne păstra statutul de astăzi și, mai ales, pentru a face saltul în Top-500 avem însă nevoie și de buna guvernanță și finanțare adecvată, lucruri care depind de guvern/minister, nu de UBB. UBB va fi însă un contributor activ, cu sugestii, la politicile naționale din domeniul academic”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, prorector responsabil cu cercetarea.

Metarankingul Universitar – 2016 a fost realizat pe baza acelor clasamente internaționale ale universităților care utilizează dominant criterii sau indicatori academici.

Raportul complet asupra Exercițiului Național de Metaranking Universitar-2016 poate fi consultat aici.

Postaţi un comentariu