Trofeul Transilvania, acordat peliculei „Familia mea fericită”. Premiul publicului a ajuns la filmul „Piatră pe inimă”

Foto: Dan Bodea

Pelicula „Familia mea fericită” a câștigat sâmbătă Trofeul Transilvania al Festivalului Internațional de Film Transilvania, Premiul Publicului revenind filmul „Patră pe inimă”, în timp ce în cadrul aceluiași eveniment au mai primit premii Alain Delon, pentru întreaga carieră, Tora Vasilescu, care a primit un premiu de excelență, dar și actrița Violeta Andrei, de asemenea pentru întreaga carieră.

Trofeul Transilvania a revenit peliculei „Familia mea fericită”, în regia lui Simon Gross și Nana Ekvtimishvili. Pelicula spune povestea Mananei, care în seara celei de-a 52-a aniversări îşi ia familia prin surprindere anunţând că pleacă. Ea este măritată de 30 de ani şi locuieşte într-un apartament cu patru camere alături de soţ, părinţi, cei doi copii şi ginerele ei. La început familia nu o ia în serios, dar Manana îşi face valiza şi pleacă, lăsându-și familia cu numeroase întrebări cu privire la ce se va întâmpla cu ea, dar și ce motive a avut. Filmul a mai primit un film pentru Cel mai bun regizor la Sofia, în 2017, iar la TIFF a mai primit Premiul pentru cea mai bună interpretare, acordat actriței care o joacă pe Manana, Ia Shugliashvili.

În cadrul galei, actorul francez în vârstă de 81 de ani, Alain Delon, a primit Premiul pentru întreaga carieră, el explicând publicului care l-a aplaudat minute în șir că ceea ce și-a dorit cel mai mult în viață a fost să facă orice își dorește și că actoria este cea mai frumoasă meserie din lume.

De asemenea, de onoruri a avut parte și actrița Tora Vasilescu, cea care a primit Premiul de Excelență. Surpriza serii a fost anunțată de directorul TIFF, Tudor Giurgiu, care i-a acordat actriței Violeta Andrei un premiu pentru întreaga carieră. Premiul publicului a ajuns la pelicula „Piatră pe inimă”, în regia lui Gudmundur Arnar Gudmundsson, în timp ce Premiul publicului Cinepub pentru cel mai popular film românesc a ajuns la filmul „Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu.

La eveniment a fost prezent și Ministrul Culturii și Identității Naționale, care a abordat și problema Ordonanței 91, asigurându-i pe cei prezenți că va încuraja orice demers de dezbatere.

„Nu știu dacă are legătură cu ordonanța, dar îmi vine in minte o replica din „Samuraiul”: „Nu există singurătate mai mare decât cea a unui samurai. Poate cea a unui tigru în junglă”. Sunt de acord ca trebuie o dezbatere reală despre cum putem îmbunătați cinematografia, avem nevoie de legislație la nivelul anului 2017. Dar într-o pălărie foarte mare . Voi iniția o dezbatere reală pe marginea viitorului cinematografiei romanești”, a spus el.

Lista premiilor, în ordinea în care acestea au fost anunțate

Premiul  juriului Tinerilor francofoni- „Efectul acvatic”, în regia lui Solveigh Anspach

Vila Kult Residency Award- „La Civil”, în regia Teodorei Ana Mihai

CoCo Award- „The Island”, în regia lui  Dumitru Grosei

Serivicii de post productie oferite de Chainsaw Europe – „The man who surprised Everyone”, regia  Natalia Merkulova/Alexey Chupov

Romanian Film Centre and DACIAN SARA Prize- „La Civil”, regia Teodora Ana Mihai

Eurimages co-production development award- „The Empty House”, în regia lui Rati Tsiteladze

Premiul Fipresci „Dezîndrăgostire”, în regia lui Stergios Starchos

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre- „Panta”, în regia lui Tim Egan

Premiul Publicului- „Piatră pe inimă”, în regia lui Gudmundur Arnar Gudmundsson

Premiul publicului Cinepub pentru cel mai popular film românesc- „Planeta Petrila”, în regia lui Andrei Dăscălescu

Premiul Zilele Filmului Românesc-secțiunea scurtmetraj- „Scris/Nescris”, în regia lui Adrian Slișteanu

Premiul Zilei Filmului Românesc- „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude

Premiul pentru cea mai bună interpretare- Ia Shugliashvili , pentru rolul din „Familia mea fericită”

Premiul Special al Juriului- „Tărâmul binecuvântat”, în regia lui Francis Lee

Premiul de Excelență- Tora Vasilescu.

Premiul pentru cea mai bună regie- „Piatră pe inimă”, în regia lui Gudmundur Arnar Gudmundsson

Premiul pentru întreaga carieră- Violeta Andrei

Trofeul Transilvania- „Familia mea fericită”, regia Nana Ekvtimishvili și Simon Gross

 

 

 

Postaţi un comentariu